Urbanisme

SÒNIA URBINA

SECRETÀRIA DE LA JUNTA DEL COL·LEGI D’ARQUITECTES A LLEIDA

“L’arquitecte s’ha d’arriscar i proposar solucions noves”

“Espais Singulars és una iniciativa de la Fundació del Paisatge Urbà de la Paeria amb el Col·legi d’Arquitectes per trobar, amb participació ciutadana, solucions a espais amb problemes especials”

“L’entorn de l’Auditori fa anys que espera, i la plaça de la Panera, ara que ja no s’hi farà el Morera, necessita també un nou ús”

Noves idees.
La delegació a Lleida del Col·legi d’Arquitectes s’ha implicat, els últims anys, en projectes per reivindicar l’arquitectura de la ciutat, com les visites guiades, per descobrir edificis poc coneguts, o implicant-se en projectes com el concurs d’idees per resoldre l’accés a Gardeny i, ara, el projecte Espais Singulars de la Paeria.
Hem preguntat als ciutadans com cal reformar els espais i ho tindrem en compte

Sandra Urbina és secretària de la junta directiva de la delegació a Lleida del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i, per tant, una de les tècniques que participa en el projecte Espais Singulars, impulsat per la Paeria en col·laboració amb el col·legi. Aquesta setmana, en el projecte s’ha treballat a la plaça de la Panera, un dels espais a reformar, recollint informació dels veïns i usuaris de l’espai.

En què consisteix Espais Singulars?
L’objectiu del projecte és la reforma d’espais de la ciutat que tenen una situació estratègica i uns problemes especials. En aquest primer any ens hem fixat l’objectiu de la plaça de la Panera i la de l’Auditori Enric Granados. És una iniciativa de la Fundació del Paisatge Urbà de la Paeria, i nosaltres hi col·laborem des del Col·legi d’Arquitectes.
Com funciona?
En una primera fase hem recollit informació sobre quines són les necessitats i opinions que els ciutadans tenen sobre aquests dos espais. Hem organitzats tallers amb entitats interessades i persones individuals, i també hem recollit directament opinions sobre el terreny, animant els ciutadans que ens diguin com voldrien que fossin aquests espais. Un cop fet això, ara es convocarà un concurs d’idees perquè diversos arquitectes presentin possibles solucions per a aquests espais. Les bases del concurs hauran d’incloure les conclusions de les demandes que s’han recollit durant el procés participatiu.
Es tindran en compte, doncs, les opinions de la gent?
Aquesta és la idea. Hem preguntat què els agrada, què volen conservar, i hi ha hagut resposta de tota mena. De tot això, ara en traurem unes conclusions que formaran part de les bases del concurs.
Per què actuen en la plaça de la Panera i l’entorn de l’Auditori?
Són espais destacats de la ciutat, per la seva situació, pels equipaments de ciutat que tenen a l’entorn, i perquè tots dos arrosseguen uns problemes des de fa anys que s’han de resoldre. La plaça de l’Auditori és una de les entrades de l’eix comercial, hi ha restes arqueològiques importants i és un dels únics llocs des d’on es veu el turó de la Seu Vella. La Panera també és una de les entrades a la muralla de Lleida i és accés al turó de la Seu Vella, és al costat d’una església romànica i el centre d’art. No són raconets, sinó places importants. Si funcionen bé, serà un gran benefici per al conjunt de la ciutat.
I ara és el moment de fer-ho?
Quan es va fer l’Auditori, va quedar pendent una zona annexa per a despatxos, i ara hi ha el pàrquing de zona blava que teòricament havia de ser una zona verda. A la Panera, s’hi havia de construir, al costat, el Museu Morera. Ara que s’ha decidit que el Morera anirà a la rambla Ferran, cal trobar una solució per al solar, que s’utilitza com a pista esportiva gestionada per l’associació de veïns.
Hi ha unanimitat en les opinions recollides?
Amb la Panera, a alguns els sembla bé que el solar continuï per a ús de les entitats. A d’altres, que es faci una reforma global també de l’entorn de l’església de Sant Martí... en general, que sigui un espai obert i ben integrat al centre històric. Per a l’entorn de l’Auditori també hi ha hagut opinions ciutadanes diverses; alguns no volen el pàrquing, d’altres sí. Ara els tècnics han de valorar quines són les necessitats ciutadanes a partir del que hem recollit, i veure quines propostes concretes surten del concurs d’idees.
No sempre coincideix el que opina un ciutadà a peu de carrer amb les idees d’un arquitecte o d’un urbanista.
Passa sempre: el que és nou no sempre és ben rebut. Quan es va fer de vianants el lateral de l’Auditori, alguns comerciants s’hi van oposar. Ara dos o tres comerciants ens han explicat que ells s’hi oposaven però ara els va bé que s’hagi fet així. L’arquitecte a vegades s’ha d’arriscar i proposar coses noves. Ara es pot sobre aquests dos espais, i tenint en compte, a més, les necessitats de la gent que en fa ús, per tal de donar-los una bona resposta. En el futur, Espais Singulars podrà fer aquest procés en altres espais de la ciutat que ho necessitin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona