Urbanisme

les inversions de l'estat

I tal dia farà nou anys

Les obres de construcció del TAV a la ciutat de Girona van començar el 18 d’agost del 2008

Havien de durar menys de tres anys i acumulen un retard de sis

Adif es va comprometre a acabar a final d’any; s’avança, però amb un cert retard

Avui es compleixen nou anys de l’inici de les obres del TAV a Girona. Unes obres que es van iniciar amb el compromís que durarien trenta-tres mesos (poc menys de tres anys), que ja en duren cent vuit i que s’allargaran almenys cinc mesos més en el millor dels casos, si es compleix el darrer cronograma. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, admet que les obres van “una mica endarrerides” amb relació al cronograma, però situa aquests endarreriments “dins els marges acceptables per una obra d’aquesta envergadura.” Assegura, doncs, que “no hi ha motiu d’alarma” i que les obres s’acabaran a principis de l’any vinent. Continuaran, però, fent un seguiment constant a fi que la dinàmica no es trenqui.

Segons el cronograma, ja s’hauria d’haver acabat completament la urbanització de la meitat nord del parc Central i hauria d’haver començat la de la zona sud. Al nord de l’edifici de l’estació del TAV l’urbanització pràcticament ja està feta, tot i que encara hi ha terres pendents d’estendre en les zones on haurà d’haver-hi la gespa, i tota l’àrea continua envoltada de tanques. Al sud, ahir hi havia treballadors en una de les sortides d’emergència i a l’esplanada s’hi va acumulant material, tot i que no s’hi veuen operaris treballant.

Al llarg dels nou anys d’obres s’ha treballat al parc Central amb diverses intensitats. Des dels treballs continuats durant el dia i la nit fins a l’aturada total durant mesos un cop el túnel i l’estació ja estaven enllestits i en funcionament, però faltava reurbanitzar el parc Central. Aquesta llarga aturada injustificada va ser entesa per la ciutadania i el govern local com un menysteniment d’Adif, i per derivació de l’Estat, cap a la ciutat, fet que va augmentar la pressió exercida des de Girona. Finalment, el febrer passat, la nova direcció d’Adif va donar al consistori un cronograma de les obres que és el que ara s’està executant.

Demandar Adif

La CUP de Girona ha emès aquesta setmana un comunicat en què acusa el govern municipal de mantenir “un estrany equilibri” amb Adif, i temen nous endarreriments a les obres que podrien ser fruit, diuen, “de la inacció governamental”. En aquest sentit, asseguren que en el ple de setembre reclamaran explicacions al govern. Mentrestant, però, reclamen que s’interposi de seguida una demanda contra l’empresa estatal, sense més dilacions. Els cupaires recorden que l’Ajuntament de Girona ha assumit fins ara l’execució i pagament d’obres que pertocava fer a l’ens ferroviari per valor de quatre milions d’euros. Més enllà dels costos econòmics, la formació vol que el govern reclami que els responsables d’Adif assumeixin responsabilitats polítiques per la situació.

Pendents d’un informe

Per la seva banda, el govern de la ciutat, a través del regidor Alcalà, va negar ahir que el govern hagi estat inactiu els darrers mesos: “Hem treballat i treballem intensament, i la prova és el gran avanç que han fet les obres el darrer any”, puntualitza.

Pel que fa a la demanda, Alcalà diu que aviat tindran l’informe que detallarà tots els greuges, i que aleshores serà el moment d’emprendre accions judicials “si pertoquen” Hi afegeix que “és compromís de l’alcaldessa”, Marta Madrenas, “denunciar els incompliments i greuges d’Adif si hi ha la possibilitat de fer-ho; però això han de dir-ho els serveis jurídics.”

Entre els greuges, a més de l’endarreriment de les obres, que ja duren més del triple del que havien de durar, amb els consegüents perjudicis per a l’activitat econòmica i la qualitat de vida dels veïns, hi ha les obres que ha avançat l’Ajuntament i que pertocava fer a Adif. Són, per exemple, la franja oest del parc Central ja remodelada, al llarg del carrer Bisbe Sivilla. El consistori ha avançat en obres uns quatre milions d’euros. Alcalà recorda que aquestes obres es van tirar endavant amb l’acord dels grups municipals i dels veïns, però que amb l’actitud poc col·laboradora de l’anterior direcció d’Adif no es va poder signar cap conveni on es determini en quin moment l’ens rescabalarà a Girona de la inversió feta. Reitera que tenen el compromís de l’ens estatal per desmantellar cap al setembre l’estació de busos de plaça Espanya. Han de negociar la cessió del solar amb els propietaris (a part de l’Ajuntament, hi ha terrenys que són d’un particular i també n’hi té Adif) i llavors elaboraran un projecte bàsic de reurbanització. La voluntat és demanar a Adif que s’impliqui econòmicament en aquesta reurbanització, ja que és un espai més dels afectats per la construcció del TAV a Girona.

LES DATES

18.08.08
van començar
les obres del TAV a la ciutat de Girona.
31.12.17
haurien d’acabar
les obres, segons el cronograma d’Adif.

Els empresaris gironins es malfien de l’Estat

J. Nadal

El Grup Impuls per Girona (GiG), que agrupa des de fa onze anys les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols, i les patronals FOEG i Pimec i el Fòrum Carlemany, va emetre ahir un comunicat en què manifesten que es malfien “de les noves i enèsimes promeses estatals, que ara arriben de nou sense una clara concreció pressupostària i d’execució”. Els empresaris basen aquesta malfiança en l’acumulació d’incompliments per part de l’Estat durant els darrers anys, que afecten les comarques gironines a més de la resta de Catalunya. Ho basen en set punts. D’una banda, sostenen que el percentatge d’inversió territorialitzada del pressupost de l’Estat “està molt lluny” del pes que tenen la demarcació de Girona en concret i el conjunt del país en general en el PIB estatal. Un exemple és “l’excessiva lentitud” d’execució dels trams pendents de l’N-II.

També critiquen el retard en l’execució de les inversions previstes pel corredor mediterrarni i el fet que no hi hagi “un calendari clar”. Pel que fa a la xarxa de rodalia i trens regionals, el GiG critica que de la inversió prevista només se n’hagi executat un 10%. Un altre punt és “l’incompliment reiterat” de la disposició addicional tercera de l’Estatut en què es comprometia a igualar la inversió estatal en infraestructures a Catalunya al pes del PIB català. Es queixen també que no s’han integrat les propostes de l’empresariat i la societat civil per establir un sistema de gestió de ports i aeroports més descentralitzada. Denuncien també la manca d’una política energètica sòlida del govern estatal, i les limitades competències de la Generalitat en aquest aspecte. Finalment, lamenten la paralització de traspassos cap a la Generalitat des del 2011, que afecta l’execució de la legislació laboral en els àmbits del treball i formació professional, salvament marítim, formació sanitària i les mútues d’accidents i malalties professionals.

La protesta del crespó, una lluita de barri contra la totpoderosa Adif

La reclamació ciutadana que s’acabi la reurbanització del parc Central l’ha duta bàsicament l’associació de veïns de Sant Narcís. En aquest sentit, ha estat una mena de lluita de David contra Goliat, en què el gegant, en aquest cas, és l’ens ferroviari i David l’encarna l’associació, amb el suport més o menys compromès d’altres associacions –no només veïnals– de la ciutat. L’associació de veïns de Sant Narcís ja fa un any que cada dia 18 acudeix a l’esplanada de l’antic parc Central per penjar tants crespons com dies han passat amb les obres en curs. Avui fa un any van penjar els gairebé tres mil dels dies que anaven des del 18 d’agost del 2008 fins a aquell moment. Cada mes han tornat a la cita amb trenta crespons més que els han ajudat a penjar entitats gironines, grups i associacions gironins. La mateixa associació de veïns de Sant Narcís ha admès que algun mes els ha costat aconseguir el suport d’entitats. Un dels motius que s’han indicat és que a poc a poc (ara sembla que sí) es veu avançar les obres i aquest fet pot haver desmotivat la mobilització ciutadana. Els veïns de Sant Narcís, però, han estat ferms i constants en la seva protesta mensual, tot i que avui no es farà en suport a les víctimes de l’atemptat que va haver-hi ahir a Barcelona. Estava previst que l’Associació Girona 1809-Amics de la Girona Napoleònica participés a la protesta d’aquest mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia