Urbanisme

municipal

SOS a la Florida

Un pla integral decidirà la reforma o l’enderroc dels Blocs Florida

Hi ha problemes de pobresa i de sobreocupació dels pisos

L’Ajuntament demana la implicació de la Generalitat i l’Estat

El 2008 l’Ajuntament de l’Hospitalet es va plantejar enderrocar i substituir els Blocs Florida, un polígon de 20 edificis dels anys 50 amb mancances estructurals. El projecte, complex, va quedar al calaix i al cap de nou anys es recupera la idea d’una actuació integral que s’ha anomenat pla de regeneració dels Blocs Florida. “No es descarta res”, diu l’alcaldessa, Núria Marín, que afirma que és un pla obert que tant podria posar èmfasi en la rehabilitació dels blocs com en la substitució gradual dels edificis.

Al gener passat Marín va anunciar la voluntat de dur a terme un pla integral en què va demanar la implicació de la Generalitat. Lluís Esteve, exregidor d’Educació, ha estat nomenat coordinador del pla, que començarà per un estudi de la situació del barri un cop s’ha fet una diagnosi prèvia en què han participat les diferents àrees municipals implicades. Els 20 blocs del polígon sumen 914 pisos i 2.300 residents. Els habitatges no arriben als 45 metres quadrats i estan sobreocupats, amb sis habitants per pis en molts de casos. “L’índex de vulnerabilitat és molt important, els habitatges són petits i sense condicions, no hi ha un teixit associatiu potent i hi ha problemes de convivència i civisme, així com pobresa econòmica i energètica”, resumeix Esteve.

El més immediat serà l’elaboració d’un cens que determini tant l’estat dels pisos com de la situació de les famílies. A tall d’exemple, l’Ajuntament desconeix la taxa d’atur de la Florida, ja que no està desglossada per barris. Després s’abordarà un procés participatiu i, amb l’opinió dels veïns a una mà i el cens a l’altra s’establiran, a partir de l’octubre, les accions que s’hauran d’emprendre entre el 2018 i el 2030, l’horitzó temporal del pla. “No es descarta res ni hi ha res predefinit”, insisteix Esteve.

Sí que hi ha, però, algunes idees clares, explica Esteve. S’ha d’actuar a l’avinguda Catalunya, ara mateix hi ha “una barrera física i psicològica”, segons el coordinador del pla, pels diversos carrils d’aparcament i el mur. S’hauria de posar fi al desnivell de 15 metres, a la brutícia a l’entorn de les vies del tren i també al desnivell de 130 esglaons amb el barri de les Planes. El més complex serà la intervenció als pisos, “i aquí hi hauria d’intervenir tant l’Estat com la Generalitat”, defensa Esteve. Els pisos són ara de titularitat privada, però els va fer construir l’Estat i, després, van ser traspassats a la Generalitat, “i les administracions tenen la seva responsabilitat” en l’execució d’un pla el pressupost del qual és impossible de calcular ara per ara.

I cap reforma urbanística no tindria sentit sense abordar un pla social en un barri complex, amb una població empobrida i en un 46% dels casos d’origen immigrat.“Hem de capgirar els índex de vulnerabilitat”, i Esteve planteja aprofitar els èxits educatius de les escoles i instituts del barri –un exemple n’és el primer premi d’Ensenyament que la fundació Cercle d’Economia va atorgar al maig passat a l’escola Joaquim Ruyra–. “Hem de veure com transformem els èxits educatius en èxits socials”, conclou Esteve.

La intervenció comença en el lleure infantil de l’estiu

Rosa M. Bravo

Mentre s’estudia què cal fer als Blocs Florida, aquest estiu s’ha començat una actuació urgent per oferir activitats de lleure als nens i joves. És el primer cop que es programen aquests casals, en què han participat 800 infants, i s’ha fet en col·laboració amb entitats de lleure del barri.

Xavier Pérez és secretari d’Aema, una d’aquestes entitats. Pérez explica que la diversitat de nacionalitats provoca situacions complexes a les escoles i que cal esforç de les entitats per oferir activitats d’oci que suposin una alternativa a estar al carrer i que ajudin a integrar les cultures i prevenir els conflictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona