Urbanisme

patrimoni arquitectònic

Terrassa vol més usos al Vapor Ros per obrir-lo a la ciutat

En el ple de novembre es debatrà la modificació del pla d’ordenació per compaginar equipaments, habitatges i comerç a la nau i a la casa Mariano Ros

Els passatges interiors seran públics, però no es connectarà amb la Font Vella

El govern de Terrassa, com s’havia compromès fa mesos, ha presentat aquesta setmana a l’oposició la proposta de modificació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) en l’àmbit de l’històric i cèntric Vapor Ros, amb la intenció que es pugui aprovar inicialment en el ple de novembre. L’objectiu principal és que aquest espai format per l’antiga fàbrica, amb un elevat valor arquitectònic però que queda amagada dins de l’illa formada entre la plaça Vella, la Font Vella, el carrer de l’Església i els carrers Portal Nou, del Racó i Puig Novell “s’obri a la ciutat”, va explicar la directora de Serveis d’Urbanisme, Cristina Escudé. I per fer-ho, proposaran una transformació d’usos que afectarà tant la nau principal, com a l’antiga casa Mariano Ros –de l’arquitecte Miquel Curet (1873)– com les construccions sense valor adjacents del carrer Portal Nou que havien sigut un pàrquing i un bingo, perquè s’hi puguin compaginar activitats comercials, de restauració, residencials o d’equipaments culturals o educatius, entre d’altres.

La intenció és evitar que la qualificació urbanística sigui un impediment per a la seva ocupació i rehabilitació, perquè en limitava els usos. Actualment la nau central ampliada per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907, i l’edifici on hi havia l’antic pàrquing, al carrer Portal Nou, tenien una qualificació d’A10.1, pensada per a ús comercial en edificis patrimonials limitats pels condicionants de protecció. Amb el canvi, la nau central passarà a tenir qualificació d’A1.3d, és a dir, la d’un àmbit puntual amb condicions particulars, de manera que s’hi permetrà l’habitatge menys a la planta baixa, però també l’ús d’equipament i comercial. Tant Escudé com el tinent d’alcalde de Territori, Marc Armengol, van remarcar que així també poden donar resposta a les demandes de locals que els han fet arribar entitats de cultura i els Minyons.

Per contra, l’altre edifici de l’antic pàrquing, tindrà una qualificació d’A6.4, és a dir, una ordenació i una volumetria específica, amb la intenció que es pugui enderrocar, com l’edifici del costat de l’antic bingo, i aixecar-ne de nous a diferents alçades, amb balconades i units per una passera. Per sota s’hi podrà passar a peu donant continuïtat al carrer Miquel Casas –afavoriria la connexió amb l’àmbit contigu del Vapor Gran– fins a enllaçar amb els carrerons ara amagats del Vapor Ros, que es volen obrir al públic accedint-hi també pel carrer del Racó.

La darrera peça, la casa Mariano Ros, propietat de la Fundació Sant Llàtzer i que havia acollit el casal Anna Murià, passaria de l’actual ús exclusiu per a equipament al d’A.10, d’ús comercial en edifici patrimonial.

El govern descarta, però, obrir cap connexió amb el carrer de la Font Vella a través de l’entitat El Social i el teatre El Socialet, i ho desvincula del sector perquè “no suposi un llast a la transformació d’usos”. El mateix passa amb les tres petites propietats privades del carrer del Racó i de l’escola Petit Estel.

LA FRASE

Volem preservar les activitats existents, potenciar el valor patrimonial i obrir accessos i passatges
Cristina Escudé
Directora de Serveis d’Urbanisme

Crítiques d’ERC-MES i la CUP

Tot i que el pla es tornarà a debatre en comissió el mes que ve, ERC-MES i CUP ja van fer un avanç de les mancances que hi troben. El republicà Carles Caballero va censurar que no es pensi una solució global a tot l’àmbit, on s’acaba la suspensió de llicències el mes que ve, i s’opti “per pegats”, deixant fora els problemes d’El Socialet, amenaçat per aluminosi. També va alertar que el sistema de cooperació que es vol impulsar girant quotes als propietaris en funció dels guanys per les noves qualificacions generarà càrregues a la Generalitat, quan aquesta encara no ha dit si accepta l’herència del vapor que els va deixar l’antic propietari. Maria Sirvent (CUP) va manifestar que s’oposaria al fet que la ciutat perdi la casa Mariano Ros com a espai per a un equipament en benefici d’un futur ús comercial, i va demanar un debat ciutadà sobre la proposta de modificació de tot l’àmbit.

Un altre dels canvis que s’impulsaran afectarà el solar de la cantonada del carrer Puig Novell amb el carrer del Racó, on es vol crear una petita plaça, compensant els propietaris amb el doble d’alçada en la promoció de pisos que vulguin aixecar a l’espai contigu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona