Urbanisme

municipal

habitatge social

Colau estrena fórmules per fer pisos socials en col·laboració amb privats

Barcelona treu a concurs dos solars per fer-hi habitatges en règim de venda del dret de superfície i dos més destinats a entitats sense ànim de lucre

L’Ajuntament de Barcelona continua explorant fórmules per construir pisos socials en col·laboració amb privats. Les dues últimes, ja previstes en el pla pel dret a l’habitatge, s’estrenen ara. D’una banda, el consistori farà dos concursos per adjudicar a cooperatives la construcció en sengles solars d’edificis de pisos protegits que després s’hauran de vendre en règim de dret de superfície, de manera que passats 75 anys l’Ajuntament en recuperarà la titularitat. De l’altra, dos solars més se subhastaran entre fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, que hauran de fer-hi habitatges de lloguer social. En total, en els quatre solars es preveu que s’hi aixequin 300 pisos.

La primera de les variants és la més innovadora. Fins ara, l’Ajuntament establia convenis amb cooperatives que es dediquen a la promoció d’habitatge protegit, i els sòls que s’hi destinaven eren lliurats al promotor a canvi que aquest cedís una part dels pisos a l’Ajuntament, que ja no podia recuperar la titularitat del terreny. Amb el nou sistema, el que es ven a la cooperativa és el dret de superfície durant 75 anys, ampliables a 90, de manera que el terreny mai deixa de ser propietat municipal, mentre que la cooperativa és la propietària del que s’hi construeixi durant aquest termini, passat el qual s’ho queda l’Ajuntament. A més, el consistori també rep el 20% dels habitatges que s’hi facin. Els cooperativistes que es quedin els pisos hauran d’estar apuntats al registre de sol·licitants d’habitatge de Barcelona, i també els adquiriran en règim de cessió de superfície.

Els altres dos concursos es fan per cedir solars a fundacions o entitats sense ànim de lucre dedicades al lloguer d’habitatge assequible, que fins ara els construïen a partir de convenis de col·laboració amb el consistori i no mitjançant una adjudicació amb concurrència pública.

La previsió és adjudicar els solars la primavera del 2018 i redactar a partir de llavors els projectes executius, de manera que a finals d’any es puguin tramitar les llicències d’obres. Aquests quatre terrenys se sumen als cinc on l’Ajuntament ja està desenvolupant projectes de pisos socials en col·laboració amb privats sense ànim de lucre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona