Urbanisme

La Farinera Teixidor de Girona, objecte de desig

Diverses institucions han mostrat interès, de manera més o menys formal, a adquirir l’edifici

Algunes fonts assenyalen que l’Ajuntament de la ciutat va fer una oferta econòmica milionària que els propietaris no van voler acceptar

L’edifici de la Farinera Teixidor, emblemàtica obra modernista de l’arquitecte Rafael Masó, s’ha convertit, en els més de dos anys que fa que està desocupada, en un objecte de desig per part, sobretot, d’institucions. Han mostrat interès –de manera més o menys formal– a adquirir l’edifici institucions com ara la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona. En el cas del consistori, algunes fonts assenyalen fins i tot que s’hauria arribat a parlar de diners, tot i que l’Ajuntament ho desmenteix. S’haurien ofert uns vuit milions d’euros. Aquesta elevada suma, però, no va satisfer els propietaris, que estan disposats a vendre –de fet, busquen comprador–, però que esperen obtenir-ne una quantitat molt superior. Oficialment, però, l’Ajuntament assegura que no ha fet cap oferta formal i que tampoc té un especial interès en l’adquisició de la Farinera Teixidor.

Des que El Punt Avui va deixar les instal·lacions, on va tenir la seu des del maig del 2000 fins al juny del 2015, l’edifici no ha donat cabuda a cap altra activitat, tot i que hi ha hagut algunes temptatives. En aquests dos anys i mig, s’ha especulat, per exemple, amb la possibilitat de fer-hi unes galeries comercials o fins i tot de traslladar-hi la seu dels Mossos d’Esquadra.

Seu del museu del circ

La Farinera ha sonat fins i tot com a possible seu del futur museu del circ. Es tracta d’un projecte que aniria lligat al Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que aquest febrer se celebrarà per primera vegada a Girona. Tot i això, el govern de la ciutat sempre ha dit que Girona no farà aportacions econòmiques per fer un museu del circ i que, en tot cas, si es fa, haurà de ser amb capital i iniciativa privats.

107 anys d’història

La Farinera Teixidor és un dels edificis modernistes més destacats de la ciutat de Girona. L’industrial Alfons Teixidor el va encarregar a Rafael Masó l’any 1910 per dur-hi a terme les activitats pròpies d’una farinera i incloure-hi, també, dependències privades dels Teixidor com a casa familiar.

Precisament, fer evident en la configuració de l’edifici l’ús a què es volia destinar va ser una de les obsessions de Masó a l’hora de fer el projecte. Ho va fer dissenyant una façana en què es poguessin reconèixer espigues i dibuixant el perfil sinuós dels pilons de farina jugant amb formes i colors. Masó va ampliar l’edifici el 1915 i el 1923. Als anys quaranta del segle passat s’hi van fer reformes i el 1991 es van enderrocar les naus. Durant els últims deu anys del segle passat, la Farinera Teixidor va ser rehabilitada per esdevenir la seu del diari El Punt.

L’edifici de Masó és des d’ahir protagonista de la festa Vibra

J. Nadal

La Farinera Teixidor també és protagonista aquests dies pel fet de ser un dels quatre espais de la ciutat que donen cabuda a la festa de la llum Vibra. Aquesta festa, que va començar ahir, és una de les novetats de les activitats de Nadal d’aquest any, amb els jocs de llum com a principal reclam. En el cas de l’edifici de Rafael Masó, la façana s’il·lumina cíclicament amb tons blaus, blancs, verds, taronja, grocs i vermells, que, amb una música de fons, dibuixen noves fisonomies i ombres a la peculiar façana de l’edifici fent un joc de colors i sons. A la zona de control, situada a la plaça de Joan Brossa –just davant la Farinera–, s’hi fan tallers en què els nens i els adults podran aprendre, amb l’edifici com a llenç de proves, a controlar els llums de casa amb un mòbil i a decorar les estances en funció de l’estat d’ànim o de les activitats concretes que s’hi vulguin fer. La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, acompanyada del vicealcalde, Eduard Berloso, va explicar ahir que, a més dels jocs visuals, la festa de la llum pretén ser també un esdeveniment de promoció de la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

El Vibra està format per tres espais més, a part de la Farinera Teixidor. El següent, molt proper, és el parc Central. Tot de llums de colors pengen per damunt de part del carril bici, i a la part central de la zona ja oberta als veïns, s’hi pot veure el ball lent de grans estels il·luminats en forma d’ocell –segons l’organització– i de llanternes màgiques. Es tracta del projecte Les Luminéoles, de Porté par le Vent. També hi ha festa de la llum a la plaça de l’Assumpció, a Sant Narcís, on les parades del mercat La Volta queden il·luminades per més llanternes màgiques, i s’hi ha instal·lat una escultura de materials reciclats també il·luminada. El darrer espai és la plaça de Calvet i Rubalcaba, a tocar del Mercat del Lleó. En aquesta plaça s’ha decorat el gran plàtan que hi ha amb el muntatge L’arbre de la llum, en què les bombetes bateguen al compàs de les activitats que s’hi fan.

La festa de la llum Vibra es podrà visitar durant aquest cap de setmana, des de les sis de la tarda fins a les nou de la nit.

Dues escenes

d’altres espais on se celebra la festa de la llum Vibra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona