Urbanisme

municipal

urbanisme

Normes a Lleida per a un paisatge ordenat i bonic

La Paeria tramita una ordenança per regular l’impacte d’antenes o de terrasses al carrer i fixa cartes de colors

Lleida vol cuidar la seva imatge i el seu paisatge perquè la ciutat sigui més amable, ordenada i bonica. Per aconseguir-ho ha elaborat l’ordenança del paisatge de Lleida, un seguit de normes que han de complir propietaris d’edificis i habitatges, promotors, pagesos de l’Horta i també les administracions.

En concret, les antenes dels edificis i els aires condicionats no es podran veure i s’estableixen visuals que cal protegir per mantenir, per exemple, les panoràmiques al turó de la Seu Vella. També es posen limitacions a les terrasses dels bars i als rètols comercials a les façanes i s’obliga a condicionar les parets mitgeres que queden a la vista o seguir cartes de colors per al centre històric i per a l’àmbit rural. En aquest sentit, l’ordenança també entra a ordenar espais naturals, de l’Horta i zones verdes.

L’ordenança del paisatge de Lleida, d’una vuitantena de pàgines i diversos annexos que complementen l’articulat, vol regular també façanes, parets mitgeres, cobertes, colors d’edificacions, il·luminació de façanes, instal·lacions de climatització, antenes, tendals, persianes i reixes, aparadors, marquesines, balcons i terrasses de particulars.

La finalitat, per tant, és fomentar els valors ambientals i culturals i fer prevaldre el dret col·lectiu dels ciutadans a percebre un entorn agradable, endreçat i harmònic, segons va explicar el tinent d’alcalde d’Urbanisme de la Paeria, Fèlix Larrosa. Llarosa hi va afegir que “cal la implicació de tots els ciutadans, entitats i empreses per fer possible el compliment d’aquesta ordenança, que fa de Lleida una ciutat bella, bonica i ordenada”. Larrosa creu que “caldrà una gran complicitat entre allò públic i allò privat”: “El paisatge es posa en valor pel compromís directe de la ciutadania amb la seva ciutat.”

El tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Urbanisme va voler destacar especialment que una de les novetats d’aquesta normativa és que també regula l’espai rural i natural. Així, es proposen una sèrie d’espais que cal protegir pel seu valor paisatgístic, com són el centre històric, el turó de la Seu Vella, el turó de Gardeny, els Camps Elisis i el curs del riu Segre, el parc de la Mitjana, els aiguamolls de Rufea i les vores dels canals, entre altres àrees verdes i espais lliures.

LA XIFRA

96
articles
té la nova normativa, distribuïts en 18 capítols redactats en 78 pàgines. L’objectiu és aprovar-la a l’abril.

LA FRASE

Cal la implicació de tots per fer possible l’ordenança, que fa de Lleida una ciutat bella, bonica i ordenada
Fèlix Larrosa
Tinent d’alcalde d’Urbanisme

LA DATA

2028
Termini
fixat com a màxim per adequar edificis i instal·lacions als requisits de la nova ordenança del paisatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona