Urbanisme

Girona dona arguments per fer el nou Trueta a Domeny

L’informe que va encarregar l’Ajuntament conclou que aquests són els terrenys idonis

“Hi ha espai de sobra”, diu Madrenas, però reconeix que cal comprar una parcel·la

“No volem una confrontació amb Salt”, assegura l’alcaldessa
“No volem una confrontació amb Salt”, assegura l’alcaldessa

L’Ajuntament de Girona ja té l’informe que avala que el nou hospital Josep Trueta es construeixi a Domeny. El consistori va fer públiques ahir les conclusions d’un estudi que va encarregar expressament i que considera que la seva aposta és la bona. El director de l’informe de l’empresa Antares Consulting, Eduard Portella, conclou que Domeny és un “lloc idoni” per construir-hi el centre sanitari més important de la demarcació. Amb el treball, l’Ajuntament es volia carregar de raons perquè el Departament de Salut aposti també decididament per aquest emplaçament i així el Trueta no marxi de la ciutat de Girona. “No volem que això representi una confrontació amb Salt, perquè nosaltres només treballem perquè el nou hospital sigui al màxim de beneficiós per a tots els gironins”, va voler deixar clar l’alcaldessa, Marta Madrenas. “El Trueta és un hospital de tots”, afirma. Tot i així, no va deixar passar l’oportunitat per defensar una aposta que també té el vistiplau dels partits municipals a l’oposició –el PSC, el PP i ERC.

No serà d’una planta

La superfície total dels terrenys proposats per a la construcció del nou hospital Trueta és de 100.011 metres quadrats distribuïts en diverses parcel·les a banda i banda del carrer Roberto Bolaño Ávalos i del carrer de Sant Gregori. En un escenari de màxims, el terreny disposaria d’uns 33.000 m² de superfície edificable, que distribuïda en tres o quatre plantes i soterrani oferiria un potencial de més de 150.000 m² de superfície construïda, segons remarca l’estudi. Així doncs, s’abandona, a priori, una proposta del 2017 de fer un edifici d’una sola planta que ocuparia cinc grans parcel·les –tres de privades i dues de públiques–, amb dos terrenys supletoris a banda i banda de titularitat pública i privada. “Hi ha espai de sobra per construir el nou Trueta”, assegura Madrenas. El punt dèbil, però, és que si el projecte acaba tirant endavant caldrà que la Generalitat compri una parcel·la d’uns 13.000 m² que és propietat privada. En tot cas, l’alcaldessa defensa que es tractaria d’una despesa molt menor respecte al plantejament inicial, en què entraven en joc quatre parcel·les privades.

L’informe d’Antares Consulting parteix de la base que el nou hospital disposarà d’uns 300-400 llits, i que per tant caldrien un màxim de 60.000 m² per a l’activitat assistencial (150 m² per llit), de manera que restarien més de 90.000 m² potencials addicionals per tal d’encabir altres projectes i institucions de salut, com per exemple la UdG.

Accessibilitat

Entre els punts favorables que destaca l’informe hi ha el fet que els terrenys de Domeny estan situats al sector nord-oest de Girona, tan sols a un quilòmetre de la ubicació actual. Segons va assenyalar Portella, la proximitat és “un factor clau” ja que d’aquesta manera hi ha un impacte menor sobre la mobilitat de pacients i professionals. Els accessos per vies públiques també són un factor a favor ja que el nou hospital estaria situat a 300 metres de la sortida de l’autopista AP-7. Pel que fa al transport públic, el fet que els terrenys de Domeny estiguin situats dintre del terme municipal de Girona facilitarà les gestions en les adequacions de les línies d’autobús per part del consistori. Si estigués situat fora de la ciutat, les actuacions serien més complexes ja que caldria posar d’acord diversos municipis, segons conclou l’estudi.

LES XIFRES

13.000
metres quadrats
de parcel·la privada hauria d’adquirir la Generalitat si acaba apostant per Domeny.
3
o 4 plantes
tindria el nou hospital; s’abandona així el plantejament de fer una construcció d’una sola planta.

Reclam urbanístic a la zona

Segons assenyala l’informe, s’espera que la construcció del Trueta a Domeny tingui un efecte reclam pels terrenys adjacents, en què la demanda d’edificació residencial augmentarà. En aquest sentit, el director de l’estudi defensa que el terreny de Domeny té la potencialitat d’encabir un projecte molt ampli, més enllà de l’activitat purament assistencial de l’hospital, i pot generar importants fluxos econòmics, com per exemple la instal·lació d’empreses del sector sanitari a l’entorn. “Si el Trueta es fa a Domeny, s’equilibra el creixement urbà i de serveis entre els dos pols de la ciutat”, va assegurar ahir durant la presentació. La Clínica Girona i els nous centres comercials es troben al sud. Amb el nou Trueta al nord s’equilibra el creixement urbà i de serveis entre el sud i el nord, diu l’informe. En la mateixa línia es va expressar l’alcaldessa, que va avançar que un cop ja s’han determinat les dues parcel·les on es podria encabir el futur hospital es desencallen els terrenys de l’entorn, que estan en mans del sector privat.

Unir-lo al Santa Caterina “no garanteix més especialització”

Òscar Pinilla

Un altre dels aspectes que ha tractat l’estudi són les oportunitats que suposaria que el nou Trueta es fes al costat de l’hospital Santa Caterina de Salt, tal com reclamen alguns des del sector sanitari. En l’hipotètic cas que s’unissin, hi hauria un increment de l’activitat assistencial, però no pas d’activitat complexa, defensa l’informe que ha sol·licitat l’Ajuntament de Girona. “Simplement creixeria l’activitat general”, explica el director de l’estudi. “No pel fet de tenir un hospital més gran hi ha més especialitzacions”, sosté. Un altre aspecte que també desmenteix l’estudi és el fet que un hospital més gran comporti més finançament. El text revela que el Trueta és ara mateix el dissetè centre català en nombre de persones ateses, però el sisè en relació amb els diners que es destinen per a cada pacient. En concret, rep 5.575 euros per cada alta hospitalària.

Un altre dels aspectes que tracta l’estudi són els pacients que haurien d’anar al Trueta, però que opten per atendre’s al Santa Caterina. En aquest cas, els principals motius pels quals ingressen pacients de l’àrea del Gironès Nord i del Pla de l’Estany al Santa Caterina estan relacionats amb l’obstetrícia (143, el 17% dels ingressos) i venes varicoses (113, 14%).

El doctor Brugada alerta

Un dels grans opositors al projecte de traslladar el Trueta a Domeny i que aposta clarament pel projecte a Salt és el conegut cardiòleg Ramon Brugada. Aprofitant ahir la presentació de l’informe que ha encarregat l’Ajuntament, el doctor va fer diverses piulades al Twitter. En una assegurava: “Deu anys després del Trueta a Domeny: menys personal administratiu i assistencial; menys resolució; més desplaçaments a Barcelona; menys residents; menys recerca; menys talent; més externalització a la privada, i més llistes espera.” “Res és casual. Les coses no es posen en un informe perquè sí. Sempre hi ha una raó al darrere”, assegurava en una de les piulades.

Un altre dels crítics ahir va ser Lluc Salellas (CUP-Crida per Girona), que va lamentar que el consistori s’hagi gastat 17.000 euros “de tots i totes per poder fer-se la foto i roda de premsa”. “Que complicat és tenir els debats de qualitat i de fons que caldrien a Girona”, va piular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona