Urbanisme

Final a 13 anys de paràlisi urbanística a Domeny

Una immobiliària té previst fer-hi habitatges amb piscina i pista de pàdel

Per ara hi està fent un pis mostra i, quan hi hagi compradors, començarà a construir-ne

Tindran garatge, traster, gimnàs, sala d’estudi i sala social gurmet

Primers moviments ferms per al desenvolupament urbanístic del sector Pla de Baix de Domeny de Girona. Han hagut de passar 13 anys des que es va aprovar el pla urbanístic de la zona perquè una immobiliària apostés per un projecte d’aquesta magnitud. Per ara, ja hi ha una constructora que està fent una promoció d’habitatges en una de les parcel·les a tocar de l’escola de Domeny. Es tracta d’una parcel·la rectangular d’uns 17.000 metres quadrats situada enmig de quatre carrers: Roberto Bolaño Ávalos, Damià Escuder i Lladó, Bullidors i Font de la Teula. Quan ja hi hagi compradors, ja té via lliure per començar a edificar els pisos, de tipus familiar, que hi tenen projectats.

De moment, els primers passos que ha fet l’empresa Vía Célere és demanar permís d’obres per muntar una mena de pis mostra per ensenyar el tipus de material que faran servir en el projecte d’habitatges projectat en aquest punt del mapa de la ciutat. Es tracta d’una caseta on es podrà veure com seran els futurs pisos. Dit i fet, perquè l’empresa constructora ja està treballant sobre el terreny. Els operaris estaven ahir amb maquinària pesant condicionant la parcel·la. Al davant de la caseta prefabricada on els comercials tenen les oficines d’atenció al públic, una desena d’operaris de fusteria i obra major estan donant forma a aquest pis mostra.

Es tracta d’un dels solars privats que estan alliberats de la hipotètica possibilitat que el Departament de Salut finalment decideix construir el nou hospital Josep Trueta a Domeny. Això permet que aquesta constructora pugui fer moviments per atreure clients. Es tracta d’una prova clara que el sector mobiliari s’està reactivant al país, i a Girona un dels sectors que es volen desenvolupar és el de Domeny amb habitatge nou. El projecte està tan avançat que, un cop ja tinguin compradors, ja podran començar a construir els habitatges perquè les llicències d’obres ja s’estan tramitant per quan arribi el moment.

Promoció al web

Per atreure aquesta clientela, Vía Célere no només està treballant en aquest pis mostra, sinó que ja s’està promocionant al seu web. Es tracta d’habitatges de 2, 3 i 4 dormitoris “amplis i lluminosos”, i que tindran garatge i traster. El públic objectiu són famílies, ja que, segons la informació que apareix a la web, son pisos “ideats per disfrutar-los amb la família”, sobretot a les zones comunes que hi tenen previst construir. Entre aquests serveis hi ha una piscina, un parc infantil, una pista de pàdel i fins i tot una sala social gurmet, segons s’especifica en el web de Vía Célere. Entre els atractius que fan servir per aconseguir compradors hi ha el parc de la Devesa i passejar pel centre de la ciutat, que, segons asseguren, està a tan sols 20 minuts caminant des de la promoció. “La ubicació de Célere Domeny és immillorable”, asseguren.

LES XIFRES

17.000
metres quadrats
tenen els terrenys on va la nova promoció d’habitatges, situada enmig de quatre carrers.
20
minuts
caminant des del centre de la ciutat i 2 minuts des de l’autopista, segons es diu al web de la constructora.
2,
3 i 4
dormitoris tindran els pisos que s’ha projectat que s’edifiquin al solar, a tocar de l’escola Domeny
.

Un projecte ambiciós al qual la crisi va posar fre de cop

El pla parcial urbanístic del sector Pla de Baix de Domeny, elaborat per l’Ajuntament de Girona l’any 2005, pretenia posar ordre a la darrera zona urbanitzable del municipi de Girona, un projecte ambiciós al qual la crisi va posar fre de cop. Es tracta d’un sector on als anys seixanta van començar a instal·lar-se les primeres indústries de pinsos i una de cafè i xocolata (Nestlé) que ha donat feina a molta gent. De fet, la multinacional alimentària s’ha convertit, amb el pas del temps i les fortes inversions, en una de les empreses mes importants de les comarques gironines.

A banda de les parcel·les privades, també n’hi ha de titularitat pública. En una d’aquestes s’instal·larà el gros del campament dels firaires que fins ara s’estaven a la Devesa durant les Fires de Sant Narcís. Es tracta d’un solar d’aproximadament 5.200 m² del Pla de Baix de Domeny, de titularitat municipal, a tocar de l’entrada de l’autopista, on ara ja es veuen aparcades autocaravanes. És un emplaçament que el maig del 2017 es va adaptar perquè s’hi instal·lessin una setantena de participants del festival ciclista Sea Otter Europe, un dels esdeveniments més importants del món sobre el ciclisme.

Entre els terrenys de titularitat pública n’hi ha dos, a banda i banda del carrer Roberto Bolaño Ávalos i del carrer de Sant Gregori, on l’Ajuntament de Girona aposta per fer el nou hospital Trueta. Però, perquè aquest projecte sigui viable, la Generalitat hauria d’adquirir una tercera parcel·la privada. En total, es disposarien de 100.011 m².

Impuls també a la Devesa

Òscar Pinilla

Una de les obres que també s’ha desencallat és l’edifici que hi ha al giratori de la Devesa, que fa xamfrà entre el carrer Riu Güell i la ronda Ferran Puig. Es tracta d’una edificació que es va construir després d’enderrocar-ne una d’antiga de l’any 2008. Va ser just l’any que va explotar la bombolla immobiliària i l’obra es va aturar quan tot just s’havia tirat a terra l’edifici antic. Poc després, aquesta empresa va fer fallida. Llavors no va ser fins al 2011 que una altra empresa, juntament amb Caixa Laietana, es va quedar tot el projecte. Però quan ja tenien l’edifici acabat en un 75%, van tornar a parar les obres perquè no hi havia compradors i garanties de recuperar la inversió i continuar els treballs. L’edifici finalment va acabar en mans de Bankia, i posteriorment, de la Sareb, el conegut com a banc dolent.

Nou projecte

Llavors, a principis del 2017, va aparèixer en escena l’empresa gironina Obres i Promocions Pons i va comprar la propietat. Ara fa pocs dies han començat a treballar-hi de valent. Segons van explicar ahir fonts de la immobiliària, la feina se centra sobretot a modificar el projecte que s’havia començat i fer-ne un de nou. Bàsicament és que, interiorment, han deixat l’esquelet de l’edifici per construir un nou projecte i ampliar els pisos, ja que els que hi havia previstos eren molt i molt petits i amb acabats de menys qualitat. El bloc s’ha repensat pensant que en la primera planta es facin pisos més petits i, en les altres, tres de més amplis. En total, s’hi fan 19 habitatges –algun dúplex amb altell– d’una a cinc habitacions. És previst que les obres acabin l’abril del 2019, i ja hi ha compradors interessats i pisos reservats, i això que fa tres dies que estan a la venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona