Urbanisme

opinió

Canvi de paradigma en l’urbanisme barceloní?

L’Ajuntament de Barcelona podrà exercir els drets de tempteig i de retracte durant 6 anys

El dilluns 18 de juny l’urbanisme barceloní va viure una bona sacsejada. Primer va ser l’aprovació d’obligar els promotors a reservar un 30% per a habitatge de protecció oficial, tant en les promocions d’obra nova com en les de gran remodelació a tota la ciutat. Aquell mateix dia va arribar, una mica més desapercebuda, l’aprovació inicial d’un altre pla urbanístic de l’Ajuntament: la modificació puntual del pla general metropolità per la declaració de l’àrea de tempteig i retracte a tota la ciutat de Barcelona i la definició de terminis d’edificació, amb un termini per presentar al·legacions que finalitzava ahir, 20 de juliol.

La MpPGM, inspirant-se en París i el seu droit de préemtion urbain, delimita una àrea de tempteig i retracte per a tota la ciutat, sometent directament totes les transmissions oneroses d’immobles i d’accions o participacions socials de societats mercantils (amb objecte social vinculat directament o indirectament a l’activitat immobiliària) que tinguin per objecte els següents edificis o habitatges: edificis plurifamiliars sencers destinats principalment a habitatge; terrenys sense edificar, solars o parcel·les en qualsevol tipus de sòl; terrenys amb edificacions ruïnoses o desocupades, i habitatges buits sotmesos a l’impost d’habitatges buits.

Què és el dret de tempteig i retracte? Són drets reals d’adquisició preferent que atorguen la facultat d’adquirir una cosa amb prioritat als altres. En el cas del tempteig es pot exercir amb caràcter previ a la compravenda, mentre que el retracte es pot executar després d’haver tancat l’operació amb un tercer. I qui exerceix el dret de tempteig i retracte en la MpPGM? Aquí la nova sacsejada: l’Ajuntament de Barcelona.

Així, els propietaris hauran de notificar a l’Ajuntament de Barcelona la decisió d’alienar, amb expressió del preu, forma i terminis de pagament projectats i les restants condicions essencials de la transmissió, als efectes que l’Ajuntament pugui valorar l’oportunitat i la conveniència d’adquirir aquest bé en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la data de la notificació. La notificació a l’administració local caduca als 4 mesos de la seva realització sense que, per tant, aquesta comunicació sigui reutilitzable sine die.

Si la persona física o jurídica que realitza l’alienació dels citats immobles no compleix l’obligació de comunicació a l’Ajuntament del dret de tempteig, aquest disposarà del termini d’un mes a comptar de l’endemà de la data de notificació de la transmissió per retractar; és a dir, desfer l’operació entre privats i adquirir l’immoble.

La vigència de la potestat de l’Ajuntament de Barcelona d’exercir els drets de tempteig i retracte serà de 6 anys a comptar des de la publicació al diari oficial corresponent de l’eventual aprovació definitiva de la MpPGM, prorrogables 6 anys més.

Si es confirmen les dues aprovacions provisionals del mes de juny en els termes actuals, estarem davant d’un canvi de paradigma urbanístic a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona