Urbanisme

El nou POUM de Banyoles no supera el primer examen de l’oposició

L’Ajuntament l’aprova de manera inicial amb el vot a favor del govern (CIU, amb majoria absoluta), l’abstenció de JpB-ERC i el no de la CUP i ICV

El projecte de nou pla general urbanístic de Banyoles (POUM) va començar ahir la seva tramitació en el ple municipal sense consens però amb un gest significatiu del principal partit de l’oposició (JpB-ERC), que, en no votar-hi en contra (es va abstenir), va mostrar la seva voluntat d’acabar donant-hi suport si s’atenen les principals al·legacions que hi presentaran. Només CiU, que governa amb majoria absoluta, va votar a favor de l’aprovació inicial. La CUP i ICV van dir no.

El nou POUM de Banyoles està pensat per als pròxims 20 anys, amb un creixement d’uns 5.000 habitants (fins als 25.000). D’habitatges nous se’n podran fer al voltant de 2.600, dels quals un 30% hauran de ser de protecció oficial. Des de l’equip de govern van assegurar que s’havia buscat al màxim de consens possible mantenint moltes reunions amb ciutadans, entitats i associacions. “Hem procurat que sigui un disseny de ciutat al màxim d’acotat a la voluntat de la majoria de ciutadans”, va assegurar prèviament a la premsa l’alcalde, Miquel Noguer. Ara s’obre el termini de presentació d’al·legacions, de 45 dies hàbils. Com que l’agost és inhàbil, el temps començarà a córrer a principis de setembre. D’altra banda, avui es comença a repartir a totes les llars un butlletí municipal en què s’expliquen les principals característiques del projecte. “El nou POUM –va assegurar el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jordi Congost– busca un ús racional del territori, la reducció de la densitat residencial, potenciar l’eix estany-nucli antic-monestir, preservar l’estany, descongestionar el trànsit, garantir els elements culturals i crear una anella verda a tot volt de la ciutat.”

Per la portaveu republicana, Roser Masgrau, el document és un “compendi de modificacions puntuals”, com un “vestit a mida” per a problemes concrets, en lloc de mostrar-s’hi un model de ciutat. Per la CUP –va dir el regidor Non Casadevall– es tracta també d’un “vestit a mida” per a unes minories i és continuista i no pas un POUM per a la Banyoles del segle XXI. El regidor d’ICV, Joan Luengo, també el va qualificar de continuista. “És el model actual, que van estirant com un xiclet”, va comparar.

El difícil equilibri de Sota Monestir

En les 25 hectàrees de Sota Monestir –la zona d’hortes i recs– es mira de fer compatible un desenvolupament “moderat” i la preservació dels seus valors naturals i paisatgístics. Els habitatges existents no es toquen i se’n podran fer uns 700 de nous, en cases de planta i dos o tres pisos. Paral·lel a la riera Canaleta s’hi dibuixa un vial nou. Els carrers transversals ja existents es reformen i se n’obre un per a vianants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona