Urbanisme

El descans estiuenc fa frenar l’obra pública i privada a Girona

La falta de subministraments pel descans estiuenc de moltes empreses fa frenar l’obra pública i privada a Girona

Hi ha projectes que estan en l’últim tram d’adjudicació i que es començaran amb el nou curs

Les obres de grans projectes com la nova Clínica Girona o el pont del Dimoni estan aturades, en canvi les de l’Esclat, el Leroy Merlin o del geriàtric no s’aturen

L’estiu és una època en què pràcticament tot s’atura, i a diferència del sector turístic, molts pengen el cartell de Tancat per vacances. És el cas de l’obra pública, que per exemple a la ciutat de Girona a l’estiu frena en sec. Sobretot aquesta setmana i la que ve, ja que és el pic de l’agost. Moltes empreses i indústries tanquen i els treballadors aprofiten per fer les vacances. Tot queda aturat o pràcticament aturat, amb un ritme molt i molt baix. Segons indiquen fonts de l’Ajuntament de Girona, és sobretot per la falta de subministraments, sense les quals moltes obres no poden avançar. És per això que decideixen tancar amb pany i forrellat.

En el cas de Girona, hi ha molta obra que s’aprofita per fer els últims trams administratius i així començar amb el nou curs. Hi ha molta obra que s’està adjudicant ara i iniciaran els treballs al setembre. És el cas dels ressalts del carrer de la Rutlla, el canvi d’enllumenat del sector Güell a Sant Ponç o el tancat de l’aparcament de les autocaravanes de Domeny. D’altres projectes que sí que han començat però que estan frenats per l’estiu són la reconstrucció del Pont del Dimoni o la millora de l’accessibilitat a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona. Sobre la taula hi ha la remodelació de plaça Espanya i la marquesina que ha d’unir l’estació del tren convencional i el TAV. Però això no ho ha aturat l’estiu i tampoc s’espera que arrenquin just a l’inici del nou curs.

Els qui no han parat l’activitat són alguna de les obres del sector privat, com és el cas del nou Esclat i el Leroy Merlin del sector de Can Turon o el nou geriàtric del parador Güell. A l’agost havien de començar els primers treballs a l’Hipercor, però per ara no hi ha moviments.

Centre sanitari

Pendents de la maquinària pesant a la nova Clínica Girona

Una altra de les obres, en aquest cas de l’àmbit privat, que ha rebaixat totalment la seva activitat és la nova Clínica Girona. Fins ara s’estaven fent tots els projectes d’urbanització i la substitució de serveis com per exemple el del fluid elèctric. Ja fa prop d’un mes que estava previst que comencessin a ocupar el solar les màquines pesants que faran el forat per a les plantes subterrànies. Després, quan s’hagin posat les bases de formigó, començaran a aixecar l’edifici. Concretament han de foradar fins a tres plantes subterrànies i fer-hi els fonaments que sostindran el nou i modern edifici. Però amb l’arribada de l’estiu tot s’ha frenat i la maquinària pesant encara no s’han instal·lat en aquest gran solar. També estan a l’espera de l’enderroc d’una part d’una de les naus que encara no s’ha portat a terme. Aquesta nau està molt a prop de les vies del tren, i l’empresa encarregada de l’enderroc està esperant Adif. L’administrador ferroviari ha de donar un permís per tirar-ho a terra. Però per a Adif també ha arribat l’estiu.

La nova Clínica Girona, que se situarà al peu de la carretera Barcelona, serà un gran edifici de 36.000 metres quadrats. Es calcula que les obres podrien durar 26 mesos, de manera que, si no hi ha imprevistos, a final del 2020 es podria fer el trasllat de l’actual Clínica Girona, que ja té quatre ofertes de compra.

Reivindicació històrica

Inactivitat en les obres del pont del Dimoni

A banda de l’arribada del mes d’agost en què tot s’atura, l’activitat de l’obra pública del pont del Dimoni s’ha traslladat a tallers. Des de l’Ajuntament es reconeix que les obres estan molt aturades, però cal tenir en compte que part de les tasques no es veuen al carrer. Després d’haver fet el formigonatge dels laterals del riu Güell, ara els operaris estan treballant en l’estructura del pont. Una part de la construcció es fa als tallers i després els treballs es traslladaran al barri de Santa Eugènia, on molts veïns estan mirant amb lupa com es porta a terme aquesta obra pública, ja que veuen que els treballs avancen molt lentament i sovint no s’hi veu cap operari.

L’arribada de l’agost també ha ajudat a descongestionar la zona, ja que des de la instal·lació de les barreres de formigó al tram de circulació sud del carrer Riu Güell, a principi de juliol, s’hi feien llargues cues. Ara el nombre de vehicles ha baixat considerablement, i si bé s’hi formen algunes cues, no són les que hi ha en plena activitat. L’obra s’ha d’acabar a final d’any i té un pressupost de més de 400.000 euros.

La reconstrucció del pont del Dimoni representarà la recuperació d’un element patrimonial llargament reivindicat pels veïns de Santa Eugènia: la reconstrucció arquitectònica del pont d’època medieval que hi havia a la zona i que va ser desmuntat el 1968 –amb motiu de les obres d’obertura del passeig d’Olot–, a partir de les restes que se’n conserven (un centenar de dovelles), datades del segle XIV.

Sector comerç

La construcció dels nous establiments a Can Turon no s’atura

La zona de Can Turon continua el seu impuls fins i tot amb la calorada de l’estiu. Tot i que es preveu que l’hipermercat Esclat no obri fins a final d’aquest 2018, i la botiga de bricolatge Leroy Merlin no ho farà fins al segon trimestre del 2019, els operaris no aturen l’activitat. Pel que fa a l’Esclat, ja es veu clarament que els treballs estan molt més avançats, i tot indica que es compliran els terminis fixats al gener, quan es van començar les obres. En canvi, pel que fa al magatzem de bricolatge Leroy Merlin, l’obra s’està allargant més del previst, i l’establiment obrirà gairebé un any més tard del que s’havia anunciat inicialment. L’hipermercat tindrà uns 4.200 metres quadrats de botiga (i 1.500 de magatzem) i el Leroy Merlin tindrà uns 10.000 metres quadrats de superfície i posarà a disposició dels clients 41.000 referències a la botiga i 150.000 més sota comanda.

Serveis socials

Bon ritme en l’edificació del geriàtric al Güell

El sector del parador del Güell hi ha previst la construcció una residència privada per a la gent gran, un supermercat Supeco i una hamburgueseria Burger King. Per ara l’única obra que està avançant és la del geriàtric, ja que els operaris tan sols treballen a la parcel·la de la residència. Això no vol dir que les obres vagin amb retard, sinó que la construcció tant del supermercat com del Burger King no és tan complexa com la de la residència, ja que en el projecte es preveu que es facin amb mòduls prefabricats. Després de la construcció dels fonaments i la planta baixa, ara l’obra se centra en la superfície, d’on sobresurten els pilars que sostenen l’edifici, que tindrà capacitat per a 147 residents. Està previst que estigui acabat a final del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona