Urbanisme

Un 30% dels pisos nous de Barcelona, a preu assequible

Un nou instrument urbanístic obligarà els promotors a treure al mercat 334 pisos de preu regulat a l’any

L’Ajuntament es reserva el dret de compra preferent per evitar la venda a fons d’inversió

Les promocions d’habitatges que es construeixin a Barcelona hauran de permetre que un 30% dels pisos tinguin un preu assequible per a la majoria de la població, el que es traduiria en un preu aproximat de 520 euros per un pis de 80 metres quadrats en el cas de lloguer i 130.000 euros si és de compra. Així ho va aprovar ahir el ple municipal, amb el vot en contra del PP i l’abstenció de Cs.

Aquest nou instrument urbanístic, que haurà de passar per l’aprovació definitiva de la comissió d’Urbanisme de la Generalitat, estableix que les promocions residencials de més de 600 metres quadrats de sostre, ja siguin noves o de reforma, hauran de fer aquesta reserva, a la qual podrà aspirar un 75% de la població barcelonina segons els seus ingressos, amb inscripció prèvia en el registre de sol·licitats d’habitatge de protecció oficial. El consistori es reserva també el dret de compra preferent en la compravenda de determinats habitatges i solars, amb la declaració de la tota ciutat com a àrea de tempteig i retracte, per tal d’impedir la venda d’immobles a fons d’inversió.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, va declarar que aquesta mesura, “pionera a l’Estat” i demanada per diverses entitats socials, servirà perquè “l’urbanisme estigui al servei dels veïns”. El govern municipal calcula que la mesura farà créixer el parc d’habitatge assequible en 334 pisos nous cada any repartits per tots els barris. Els partits es van mostrar en general favorables al nou instrument, tot i valorar que no solucionarà el problema de l’habitatge, mentre que el PP, el més bel·ligerant, va advocar per construir habitatge protegit al centenar de solars públics que queden buits.

LA XIFRA

334
pisos
nous de preu assequible es podrien obtenir cada any, repartits per tots els barris de Barcelona.

LA FRASE

Ens hauria agradat fer això de bon principi. Aconseguim mesures reals per protegir un dret fonamental
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona

Alarma per un atac amb matxet

Una agressió amb matxet que va tenir lloc ahir a Ciutat Vella va motivar que el debat en el ple sobre la seguretat a Barcelona fos encara més pujat de to. A través de diverses proposicions i preguntes, ja previstes abans que se sabés que un home havia resultar ferit ahir al matí en una barall a cops de matxet al Raval, el segon cas d’aquesta mena en pocs dies, els partits de l’oposició van dibuixar un panorama negre sobre l’estat de la seguretat a la ciutat. El republicà Jordi Coronas va assegurar que la Guàrdia Urbana està desbordada, mentre que Jaume Ciurana, del PDeCAT, va afirmar que “Barcelona no funciona” i la socialista Carmen Andrés va declarar que la ciutat “està al límit de la paciència”. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va reconèixer que el govern està preocupat especialment per Ciutat Vella, però va desgranar actuacions que ja s’estan fent, com ara un increment de 55 agents al districte més castigat de la ciutat i reunions amb la fiscalia per lluitar contra la impunitat. L’alcaldessa va al·ludir també a la falta de Mossos d’Esquadra a la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona