Urbanisme

La Model serà un pol verd i d’equipaments el 2022

Colau i els veïns pacten que només es conservi íntegra una galeria, la quarta, i la resta es converteixin en passatges oberts

La transformació de l’antiga presó barcelonina costarà 94 milions d’euros

Quan ja han passat gairebé dos anys des que l’Ajuntament de Barcelona va assumir la titularitat de la Model, el govern d’Ada Colau ha arribat a un acord amb 28 entitats veïnals sobre com ha de ser la transformació del recinte que ocupava el centre penitenciari. La proposta acordada és, de fet, una posada al dia del pla director gestat ja el 2009, i preveu crear un gran espai obert amb set equipaments –un institut escola, una escola bressol, una residència per a la gent gran amb centre de dia, l’espai memorial, un poliesportiu, un indret per a joves i, finalment, un altre per a iniciatives d’economia solidària–, 12.000 m² d’habitatge públic –uns 150 pisos– i un pulmó verd de més de 20.000 m² de superfície que relligarà tot el conjunt urbanístic. Els calendaris del consistori de la capital són que a principis de l’any vinent es facin els primers tràmits de l’operació, com ara actualitzar el planejament del sector afectat, amb la perspectiva que a finals del 2020 es puguin començar unes obres que, a priori, s’haurien de finalitzar el 2022.

Una de les discussions cabdals del procés participatiu ja conclòs ha estat quins elements de l’antic penal, i més exactament quantes galeries, s’havien de conservar. El resultat final del debat ha estat aplicar una solució salomònica que, en bona part, trasllada el veredicte final als arquitectes que hauran de donar forma al projecte tècnic. El panòptic, un dels elements més icònics de la Model, es reconfigurarà com una plaça a cobert, i únicament una de les cinc galeries que ara n’irradien, la quarta, es mantindrà de manera íntegra. Aquí és on anirà l’espai memorial que recordarà el passat més ombrívol del centre penitenciari. Els quatre braços restants es convertiran en una mena de passatges, on ara mateix no està del tot clar com acabaran sent. Això és el que hauran de decidir els redactors del projecte, que es triaran a partir d’un concurs internacional, després d’analitzar les necessitats específiques dels equipaments que s’hauran d’anar encaixant sobre el terreny. En alguns casos, però, ja s’entreveu que serà més que complicat que es pugui conservar l’estructura actual d’algunes galeries, amb les seves cel·les, per poder-hi encabir, per exemple, una escola. Una estança que no es tocarà és la de l’entrada del carrer Entença, on hi havia els serveis d’administració, on es farà la residència per a gent gran.

Aquesta transformació té un cost ingent –94,3 milions d’euros– dels quals l’Ajuntament de Barcelona en posarà 47,6. La resta aniran a compte d’altres administracions, essencialment la Generalitat, que per competències és qui haurà d’assumir la construcció dels centres educatius, entre d’altres. Sobre això, durant la presentació ahir de l’acord, tant l’alcaldessa Ada Colau com la tinenta d’alcalde Janet Sanz van manifestar que estaran a sobre del govern català perquè compleixi aquest compromís econòmic.

Abans, però, l’executiu dels comuns haurà de convèncer una oposició a qui necessita per tirar endavant la intervenció però que ahir es mostrava crítica amb diversos punts de l’acord, com ara que alguns equipaments plantejats en el seu dia, com un de salut mental, no s’acabin fent, o que no hi hagi una promesa ferma de la Generalitat que acabarà pagant el que toca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona