Urbanisme

Disputa sobre el patrimoni industrial del vi a Vilafranca

El govern aprova la construcció d’un miler d’habitatges a la zona amb més cellers històrics de la ciutat

ERC demanarà que el conjunt d’antics cellers sigui declarat bé cultural d’interès nacional

El valor del patrimoni industrial del vi dels antics cellers que encara es conserven al voltant de l’estació de Vilafranca del Penedès ha entrat en un profund debat. Mentre el govern municipal (JxC i PSC) acaba d’aprovar una modificació del pla d’ordenació urbana municipal (POUM) –pensada “per reactivar el barri del Molí d’en Rovira”, en paraules de l’alcalde, Pere Regull–, l’oposició considera que es tracta simplement d’una “operació especulativa” que no té en compte el potencial i el valor històric i patrimonial dels antics cellers que desapareixeran amb la proposta.

Dels 29 espais industrials vinculats al sector vitivinícola a l’entorn de l’estació de Vilafranca, el catàleg local de patrimoni (aprovat el 1988) només en reconeix 6, ubicats a la façana del carrer del Comerç, just davant la via del tren. El nou planejament previst pel govern municipal arriba a reconèixer l’existència d’11 antics cellers, però no els vincula al seu valor històric i patrimonial, sinó que els reconeix únicament com a espai urbà ocupat.

La modificació del pla d’ordenació urbana, que es va aprovar el passat 7 de febrer en la primera reunió de la comissió d’urbanisme de la vegueria del Penedès, preveu la construcció de prop d’un miler d’habitatges nous, la creació de noves zones verdes i equipaments, tal com va explicar en el ple de Vilafranca el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, amb l’objectiu de potenciar i promoure la reconversió d’aquest barri per a ús residencial.

Des de l’oposició (ERC, VeC i CUP) lamenten la manca de participació ciutadana en la redacció del projecte, la falta de diàleg entre grups municipals i la falta de visió del govern. Es “deixarà perdre una oportunitat per rellançar Vilafranca com a capital del vi, amb un urbanisme asèptic que es podria desenvolupar en qualsevol altre lloc del país”, segons la cap de l’oposició, Mònica Hill. Des del grup municipal d’ERC, Hill ja ha anunciat que demanaran la declaració del conjunt de cellers i magatzems que hi ha a l’entorn de l’estació com a bé cultural d’interès nacional, després que el govern municipal va rebutjar, en l’últim ple municipal, encapçalar aquesta iniciativa.

Els republicans han promogut la creació d’un grup de tècnics i experts en urbanisme i patrimoni per desenvolupar la redacció d’una proposta de conservació dels antics cellers i magatzems de l’entorn de l’estació, a falta d’un estudi històric en profunditat no només de les façanes, sinó també de l’interior dels cellers, els cups i els conductes subterranis cap al moll del ferrocarril, que, segons Hill, serviria per donar sentit al relat sobre un procés cabdal en la història de la ciutat i del vi català.

LA XIFRA

29
espais industrials
vinculats al vi es conserven al voltant de l’estació de Vilafranca, però el nou pla en recull 11.

Més esperit crític

La plataforma SOS Penedès, nascuda amb la voluntat de recollir el malestar de la societat civil pel nou planejament urbanístic a la vegueria del Penedès, denuncia la falta d’esperit crític davant determinades actuacions dels governs municipals.

Des de SOS Penedès recorden l’origen industrial del barri del Molí d’en Rovira. “Aquest patrimoni és fonamental per explicar i entendre la història del vi al Penedès i les transformacions urbanes que va representar l’arribada del ferrocarril.”

Des de SOS Penedès lamenten que el govern de Vilafranca hagi prioritzat una simple “operació immobiliària, sense ànima, que obvia el valor de la reutilització dels edificis existents”. L’arquitecte Pau Batlle assegura que hi ha nombrosos, i d’èxit, exemples de reaprofitament d’edificis industrials per destinar-los a habitatge, cosa que permetria conservar la singularitat del barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona