Urbanisme

Pas endavant en el disseny del front marítim de les Tres Xemeneies

Badalona i Sant Adrià de Besòs han donat el vistiplau inicial al PDU

A l’entorn de l’emblemàtic edifici, s’hi han projectat habitatges, oficines, equipaments i espais verds

Els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona han donat aquesta setmana el vistiplau al pla director urbanístic (PDU) d’ordenació del front litoral-Tres Xemeneies. Aquest és el pas previ per a l’aprovació inicial per part de la comissió territorial d’Urbanisme de Barcelona. El pla proposa, per una banda, delimitar i ordenar un sector d’unes 32 hectàrees situades al litoral metropolità de Barcelona, a la franja que queda entre la via del ferrocarril i el mar i des de la desembocadura del riu Besòs, a Sant Adrià, fins al final de l’espai de les Tres Xemeneies, al límit amb el barri de la Mora de Badalona. D’altra banda, preveu la transformació mitjançant directrius urbanístiques d’un àmbit d’aproximadament 102 hectàrees a l’altra banda de la via del tren, on actualment hi ha magatzems i àrees industrials.

La proposta del futur planejament defineix tres franges diferenciades. A la franja situada a la part superior de l’àmbit, al costat de les vies del ferrocarril, s’ubiquen sis unitats de projecte, amb els edificis d’habitatge i activitats econòmiques, en una superfície de 77.000 m²; la franja situada a la part central té quatre àrees per a equipaments que incorporen el poliesportiu ja existent i els edificis de les Tres Xemeneies i la sala de turbines, un total de 36.000 m², i la franja situada a la part inferior, més propera a la platja, es destinaria a zones verdes i espais lliures, amb 100.000 m². El PDU fixa un sostre total de 295.000 m² i dona prioritat a l’ús residencial, amb un 65% de l’edificabilitat, mentre que l’espai dedicat a l’activitat econòmica, que inclou oficines, comerços i hotels, abastarà el 35% de l’edificabilitat. Hi ha prevista la construcció de 1.844 habitatges, dels quals 1.106, el 60%, seran de règim lliure i 738, el 40%, seran habitatges de promoció pública, i la meitat seran de lloguer.

L’espai és una de les poques franges sense urbanitzar que queden a primera línia de mar al litoral, en una zona estratègica i molt ben comunicada dins de l’àmbit metropolità. L’únic testimoni vigent del passat industrial d’aquests terrenys són les Tres Xemeneies i la sala de turbines de l’antiga central tèrmica, que van ser declarades bé cultural d’interès local (BCIL) per l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs el setembre del 2016 i que està previst dedicar a usos socioculturals que encara estan per definir.

LA XIFRA

1.844
habitatges
s’hi podran construir, dels quals 1.106 seran de règim lliure (60%) i 738, de protecció oficial (40%).

Barri “segregat” i en zona “potencialment inundable”

La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, que defensa des del 2007 la pervivència del conjunt com a patrimoni industrial de Catalunya i senya d’identitat adrianenca, considera que el PDU no respon a les necessitats del territori i així ho va exposar en el ple de Sant Adrià de Besòs, en el qual va aconseguir que, al vistiplau del PDU, s’hi afegissin sis propostes que reclamen que l’espai inclogui la creació d’un “hub internacional de coneixement pel desenvolupament sostenible i la pau”, un projecte amb voluntat de ser un referent local i internacional.

Critiquen que la planificació a l’entorn de les Tres Xemeneies deixi pas a “un nou barri amb una alta densitat, segregat de la trama urbana pel ferrocarril, el riu, el mar i el port de Badalona, amb 1.844 habitatges en zones inundables i potencialment inundables” i que, segons la plataforma, reportarà als propietaris privats dels terrenys (Endesa i Banc de Santander, a través de Metrovacesa) uns beneficis de 100 milions d’euros. Aquest document no es va poder presentar al ple de Badalona, en el qual no van deixar participar el representant d’Els Verds, que havia demanat la paraula per poder-lo exposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona