Urbanisme

Una mitgera d’inspiració religiosa propera al Tura d’Olot, premi FAD

La intervenció s’ha portat a terme en vertical i en forma d’absis per lligar-la urbanísticament al santuari

És obra d’unparelldarquitectes i Quim Domene

La integració urbana del terreny on es va enderrocar Can Sau ha estat guardonada amb el premi FAD de l’opinió a la categoria de ciutat i paisatge, que recull el vot d’arquitectes finalistes i premiats d’edicions anteriors. Segons el jurat, la intervenció “caracteritza i singularitza un espai perdut de la ciutat, convertint la consolidació d’una mitgera en una oportunitat per a l’espai públic”.

I és que el terreny és el resultat de l’enderrocament de l’antic edifici on a la planta hi havia Can Sau, on es venien bosses, articles de pell i on hi havia un baster. Aquest edifici i ara el terreny són a la cruïlla del carrer Proa amb el Crivillers i Valls Nous i, per tant, just al costat del santuari de la marededéu del Tura, patronat de la ciutat.

Per això, la intervenció s’ha fet seguint l’estètica d’un temple religiós. Els contraforts amb la mitgera de l’edifici veí s’han fet amb rajol i s’han rematat amb volta de canó. Aquest contrafort té la forma de tres absis. La decoració és de l’artista olotí Quim Domene, que hi juga amb elements ornamentals i colors que recorden també l’estètica religiosa. Hi ha per exemple unes franges amb rajols pintats de color daurat que s’alternen amb rajols sense pintar. A part, Domene ha intervingut en una mena de quatre nínxols, que hi ha repartits al contrafort, on fa al·lusions a la indústria de la imatgeria religiosa d’Olot i, entre altres coses, als veïns del nucli antic, amb una fotografia antiga d’un grup d’ells i una trama de la ciutat antiga.

A la part posterior, hi ha uns graons de formigó que serveixen com a bancs, perquè aquesta intervenció s’hi ha realitzat en vertical, precisament, per guanyar un espai lliure per als ciutadans.

Aquesta obra ha estat promoguda per l’Ajuntament d’Olot i és un projecte de l’equip unparelld’arquitectes (Eduard Callís, Guillem Moliner) i l’artista visual Quim Domene, executat per l’empresa Construo Construccions Generals, SL.

A més, el nou espai que ara s’ha guanyat en una zona de trama urbana estreta ha permès de recuperar una bona visió de l’antic accés del segle XV al temple del Tura.

LA XIFRA

4
nínxols
hi ha a la intervenció de Can Sau d’Olot i quatre contraforts que donen forma a tres absis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona