Urbanisme

Retocs urbanístics a la finca de l’antic Pachá per salvar un niu de metralladores a Platja d’Aro

El ple aprova avui una suspensió de llicències al solar durant un any, per dur la cessió obligada d’espai lliure de la part frontal cap a l’interior, on hi ha el búnquer

El ple de Castell-Platja d’Aro aprovarà aquest vespre una suspensió de llicències durant un any a la finca de l’antiga discoteca Pachá, als peus de puig Pinell, per preservar l’antic niu de metralladores de la Guerra Civil.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Montse Rovira, explica que amb la configuració actual, ja havien pactat traslladar la cessió prevista de zona verda –a tocar de la carretera C-253 i el carrer Punta Prima– cap a la part més alta de la parcel·la l’any passat, amb un operador de restauració.

El projecte, però, ha quedat estroncat per la pandèmia, i Rovira aposta per plasmar la protecció de la infraestructura patrimonial en el planejament urbanístic (POUM), una “oportunitat” perquè qualsevol projecte futur s’hi emmotlli i no es posi en risc el niu de metralladores, que s’ha desenrunat arran que Sterna, el 2018, va alertar que estava a punt de quedar colgat sota la terra. Per Rovira, té més valor conservar el búnquer, com se’l coneix popularment, que no pas un parterre.

No està clar quan es va construir la instal·lació. Segons l’historiador Pere Barreda hi ha el dubte de si podria datar dels anys de la postguerra. Malgrat això, el mateix Barreda rememora que el febrer del 1939, a la zona, hi va haver una darrera escaramussa amb la rereguarda republicana que protegia la retirada, i una trentena de soldats franquistes i italians morts.

Pel que fa al futur de l’antiga discoteca, però, sembla condemnada a l’enderroc. L’immoble, que va veure florir Pachá des del 1974, es va refer d’un primer incendi a principis dels vuitanta. Però després del seu tancament, a inicis d’aquest segle, ha quedat oblidat enmig d’ocupacions il·legals i molt malmès arran d’un altre incendi que va destruir totalment les restes del seu interior, el gener del 2018. Entremig, un projecte per fer-hi un hotel, que va superar el tràmit d’Urbanisme el 2009, però abandonat, igual que els plans per fer-hi aquest darrer restaurant de menjar ràpid.

LA XIFRA

12
mesos
de suspensió de llicències aprova avui el ple de Castell-Platja d’Aro per protegir el niu de metralladores de Pachá.

El municipi vol recordar restes de la Guerra Civil

El govern local té sobre la taula un projecte per recuperar la petja de la Guerra Civil al terme municipal, de moment aparcat, però no volen deixar escapar la instal·lació als peus de Pinell, sumades a d’altres com les ja conservades a Can Ralet, o altres vestigis inventariats dins del pla parcial en curs a l’Oest de Sant Pol. De moment, però, el búnquer de Pachá torna a ser accessible, entre els tolls que hi acumula la pluja i proves d’algun botellón furtiu en la contesa actual contra la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona