Urbanisme

Repàs al creixement de Banyoles fins als Jocs del 92

Una exposició hi reflexiona a través de les obres dels arquitectes locals Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera

Es fa al reobert espai públic del passatge de can Tarradas

L’espai expositiu Can Tarradas acull fins al 4 d’octubre l’exposició Arquitectes i ciutat, que repassa la construcció de la ciutat de Banyoles a partir de l’obra dels arquitectes locals Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera. L’exposició complementa el cicle de xerrades Cinc cèntims de creació local, que aquest any ha tingut com a eix vertebrador l’arquitectura.

Arquitectes i ciutat: del pla urbanístic del 1936 a la Banyoles olímpica ha comportat la reobertura del passatge interior de Mobles Tarradas com a espai públic i d’exposició, després que l’Ajuntament l’adquirís, l’octubre del 2020. Precisament, l’edifici, construït l’any 1975, és obra de l’arquitecte Jeroni Moner.

L’exposició està comissariada pels arquitectes Marc Riera i Pau Sarquella, juntament amb l’estudi Oliver Gràfic i la regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament, que han concebut aquesta exposició com un convit a reflexionar sobre la construcció de la ciutat del segle XX. 

L’exposició reuneix plànols, perspectives, aquarel·les i fotografies a través d’una selecció de projectes, alguns d’inèdits, fent un repàs  cronològic des de l’avantprojecte d’Eixamplis i reforma interior del 1936 fins a la transformació olímpica de 1992.

Al llarg dels trenta metres d’exposició, es repassen tant projectes públics com privats que van dissenyar els quatre arquitectes. Entre d’altres, s’hi poden veure els plànols de projectes com ara el mateix de l’edifici de Mobles Tarradas, l’antic edifici del Club Natació, la clínica Salus Infirmorum, la Xocolata Torras i pesqueres de l’Estany, l’escola de Can Puig i l’INS Josep Brugulat.

LA FRASE

La mostra evidencia com l’estany i el seu entorn van adquirir el paper representatiu i de centralitat actual
Albert Tubert
Regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Banyoles

Material inèdit i material de l’arxiu històric

Els quadres que el pintor Joan de Palau va fer per a projectes de l’arquitecte Francesc Figueras de la construcció de l’edifici del Mercantil, amb cinema i la sala de ball, i el camp de futbol nou és part del material inèdit que es pot veure en l’exposició. A part, hi ha material procedent de l’Arxiu Històric Comarcal i dels arxius dels mateixos arquitectes. Marc Riera ha explicat que “més enllà de satisfer l’encàrrec públic o privat, els projectes exposats il·lustren la passió i el rigor del treball dels arquitectes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona