Urbanisme

Suport del govern a la polèmica planta de Nufri al Pla d'Urgell

El conseller Santi Vila dóna suport des de Mollerussa a la planta de la fructícola tot i el rebuig del municipi veí

La polèmica planta de biomassa que l'empresa fructícola Nufri està promovent al Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) va rebre ahir el cop de mà explícit del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. La planta és rebutjada de ple pel poble del costat, el Poal, al límit del terme municipal del qual s'hi vol instal·lar la planta. L'Ajuntament del Poal ha presentat al·legacions a Urbanisme i els veïns fa més d'un any que han plantat pancartes en contra de la instal·lació. Al Palau d'Anglesola la planta té el vistiplau de l'Ajuntament, malgrat que s'hi va celebrar el novembre del 2011 una consulta ciutadana i el resultat va ser contrari a la instal·lació.

Tot i això, el projecte ha continuat els seus tràmits, tot i que de forma accidentada, ja que en dues ocasions la comissió d'Urbanisme de la Generalitat va retirar a última hora de l'ordre del dia la seva aprovació. Actualment, està pendent d'una banda que Nufri consideri que la seva construcció serà econòmicament viable (la retirada dels ajuts a les energies alternatives afecta els càlculs inicials del projecte) i dels permisos ambientals.

En una visita ahir a
Mollerussa, on va visitar el centre d'interpretació dels Canals d'Urgell, el conseller Vila va expressar el suport del govern a la planta de biomassa i va recordar que el govern català és “amic” de les iniciatives destinades a fer créixer el territori. Tot i això, també va voler prometre, en declaracions recollides per l'ACN, que el govern català serà “especialment exigent” en la tramitació del projecte.

LA XIFRA

133.587
tones
de biomassa es cremaran a l'any a la planta, segons el projecte. El 45% seran aprofitaments forestals.

Instal·lació en una zona protegida a l'Urgell

Un altra planta, en aquest cas de compostatge i promoguda pel Grup Alimentari Guissona, també ha aixecat polèmica a les terres de Ponent. Es tracta d'una instal·lació projectada al municipi d'Ossó de Sió, a la comarca de l'Urgell. El mes de juliol la plataforma d'entitats que s'ha creat en contra del projecte, formada pel Fòrum l'Espitllera de la Segarra, el grup ecologista Ipcena i la junta de veïns del nucli de la Figuerosa, pròxim al lloc, però dins del terme municipal de Tàrrega, van presentar al·legacions formals al projecte, que ja s'ha començat a tramitar a l'Ajuntament. Els contraris al projecte al·leguen que la zona escollida pels promotors està protegida com a zona Natura 2000 i que està molt a prop d'una zona de nidificació d'aus migratòries, mentre que a la comarca existeixen nombrosos polígons industrials amb parcel·les lliures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona