Urbanisme

Només 76 edificis han estat inspeccionats a la Part Alta

Una cinquantena obtenen el certificat d'aptitud dels més de 300 habitatges plurifamiliars anteriors al 1960

El nou decret d'inspeccions tècniques d'edificis (ITE) pot millorar-ne el control

Molts edificis de la Part Alta de Tarragona presenten un mal estat estructural, fet que ha propiciat que, els últims anys, s'hagin produït alguns esfondraments o despreniments parcials, posant en risc residents i vianants.

L'any 2009, s'esfondrava el número 17 del carrer Civaderia i, el juliol del 2012, el número 11 del carrer Cavallers (just davant del conservatori) es desplomava sencer i causava un ferit lleu. L'edifici esfondrat era Casa Foixà, de gran valor arquitectònic. Dos anys després, es va esfondrar parcialment una casa al carrer Calderers. Després d'aquell incident, 35 veïns dels edificis annexos van haver de ser desallotjats. L'Ajuntament també ha realitzat actuacions preventives, com ara el tancament al pas del carrer Talavera, el novembre del 2011, o l'apuntalament d'algunes façanes, com ara la de Ca l'Ardiaca.

Segons l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, al nucli antic només s'han fet 76 inspeccions tècniques d'edificis (ITE's), el que representa, aproximadament, un 10% de les inspeccions, un percentatge baix tenint en compte que és la zona amb la concentració d'edificis més antics. Les inspeccions que s'han dut a terme a la Part Alta han conclòs amb 6 notificacions fetes, 19 requeriments comunicats, 1 denegació i 50 certificats d'aptitud atorgats. La Part Alta concentra un 30% de totes les inspeccions tècniques que s'han fet a la ciutat, on només 241 edificis han estat inspeccionats.

El president del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona (Coaatt), Adolf Quetcuti, va afirmar que l'administració hauria de donar facilitats als propietaris per tal que puguin tirar endavant la rehabilitació de l'edifici, afavorint la possibilitat de restauracions, agilitzant les llicències d'obres i reduint al màxim seu el cost. “L'administració no només ha de sancionar, també ha de conscienciar els propietaris de la importància de les ITE per saber en quina situació es troben els edificis”, va assenyalar Quetcuti. El president del Coaatt es mostra esperançat pel que fa a la situació a la Part Alta després de l'entrada en vigor del nou decret de les ITE, que considera que ha millorat en aspectes com ara la inclusió d'habitatges unifamiliars, el programa de rehabilitació i les revisions periòdiques. “Confio que serà efectiu i millorarà l'estat dels edificis de la Part Alta”, va afirmar.

El president de l'Associació de Veïns Catedral, Jordi Ferré, va responsabilitzar l'Ajuntament de l'abandonament que presenta la zona menys turística de la Part Alta i va denunciar la deixadesa i degradació de la zona. Ferré culpa l'Ajuntament de no agilitzar els permisos d'obres dels edificis, “ alenteixen el procés d'una manera exagerada i només cuiden la part més visitada del nucli antic”.

Ferré va explicar que molts edificis de la Part Alta tenen la façana perfectament restaurada però presenten un risc estructural. D'altra banda, Ferré es va mostrar optimista pel que fa a l'aplicació del nou decret sobre les inspeccions tècniques que va aprovar la Generalitat: “Si són rigorosos, pot millorar la situació.”

LA XIFRA

30%
d'inspeccions
tècniques d'edificis (ITE) de Tarragona es concentren a la Part Alta.
50
edificis
de la Part Alta han rebut el certificat d'aptitud, que n'acredita el bon estat.

LA FRASE

L'administració no només ha de sancionar, també ha de conscienciar els propietaris
Adolf Quetcuti
President del coaatt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona