Urbanisme

Nou POUM amb segell polític de la CUP, a Viladamat

El nou pla urbanístic redueix la zona urbanitzable i la superfície mínima de les parcel·les, i augmenta el sòl públic

Menys zona urbanitzable, més sòl públic, reducció de la superfície mínima de les parcel·les i terrenys per a un projecte de cooperativa d'habitatge; aquestes són algunes de les característiques del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Viladamat. El text va ser validat pel consistori el mes d'agost passat i ara només queda pendent de l'aprovació d'Urbanisme.

El POUM és el document tècnic i legal que defineix el marc de desenvolupament urbanístic de cada municipi, però l'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, també té clar que el text incorpora el segell polític del govern polític que l'elabora i, en aquest cas, és un dels primers POUM de les comarques de Girona que haurà definit un govern de la CUP. La primera característica que reivindica Sabater és en la manera de fer: “És un POUM que s'ha redactat buscant el màxim consens i informant: hem fet 21 reunions amb afectats, dues audiències públiques i una consulta popular”, diu l'alcalde.

En l'aspecte més polític, el nou POUM redueix d'un 30% la zona urbanitzable i redueix la superfície mínima de les parcel·les, que en algunes zones passa de 1.000 a 600 m²; “perquè siguin més assequibles i per garantir un poble més cohesionat, perquè volem un poble per a la gent que hi viu”, diu l'alcalde.

També es regulen i es deneguen activitats que la CUP no volia al municipi, com ara un projecte de dipòsit de residus inerts que havia estat plantejat per anteriors governs, tot i que en aquest cas Sabater explica que s'ha descartat per motius tècnics i perquè no era viable.

Un altre tret diferencial d'aquest document són els convenis de cessió anticipada per augmentar el sòl públic (en l'anterior POUM n'hi havia un, i ara se n'han concretat nou). Aquesta fórmula ha permès a l'Ajuntament disposar dels metres quadrats necessaris per poder construir en el futur una nova escola, ja que segons l'alcalde l'actual té més de seixanta anys.

Cooperativa d'habitatge

L'increment de sòl públic és un dels objectius del govern de Viladamat i el nou POUM permet al municipi incorporar quatre parcel·les de 200 m² que es volen destinar a la creació d'una cooperativa d'habitatge, inspirada en l'exemple de Marinaleda, a Andalusia. En aquests terrenys (que es reservarien a gent empadronada al municipi), i a través d'una cooperativa de construcció, es facilitarà l'edificació d'habitatges de manera col·lectiva i conjuntament amb l'Ajuntament, per rebaixar-ne el cost per als usuaris. Si es desenvolupa el sector on es preveu aquest projecte, l'Ajuntament vol tirar endavant la iniciativa en aquest mandat.

LA FRASE

El POUM és un document tècnic però amb una línia política; volem un poble per a la gent que hi viu
Robert Sabater
Alcalde de viladamat (CUP)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona