Urbanisme

El canvi d'usos de la llotja de Blanes no convenç els veïns

El projecte de la confraria de fer-hi un espai de degustació va enfrontar l'associació de veïns i l'Ajuntament i els pescadors

El govern diu que estudiarà evitar que s'hi pugui fer restauració

La reunió convocada per l'Ajuntament per parlar dels futurs usos de l'antiga llotja de Blanes va enfrontar ahir l'associació de veïns del port amb l'Ajuntament i la confraria de pescadors. La proposta de l'Ajuntament, defensada per la confraria, era que a l'antiga llotja els usos siguin no només culturals sinó “accessoris” del principal, fet que obria la porta a la instal·lació d'algunes peixateries i un punt de restauració, on segons va explicar el patró major, Eusebi Esgleas, es pogués fer degustació “amb peix a la planxa, a la brasa o en suquet”.

Aquest punt va eclipsar qualsevol altra proposta del pla d'usos. L'espai de degustació que exposava Esgleas va passar ràpidament a ser anomenat fregidoria per part dels veïns, que s'hi van oposar frontalment afirmant que afectarà la seva qualitat de vida i el seu patrimoni. El president de l'associació de veïns del port, Joan Bruset, va acusar l'Ajuntament de no escoltar-los i de fer prevaler els interessos econòmics de la confraria, mentre que per part de l'Ajuntament, la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, va insistir que sobretot hi haurà usos culturals i pedagògics (al costat de la suposada fregidoria hi hauria un espai per fer tallers educatius). L'Ajuntament tampoc no considera viable definir l'espai només com un museu, i per això defensava un ús complementari de l'antiga llotja.

Per la seva banda, Esgleas va fer una pinzellada de les dificultats que viu el sector pesquer, i va exposar que les peixateries “estan desapareixent”, i que el punt de venda seria de peix de Blanes gairebé al 100%. “O s'ajuda la pesca o passarà com amb els pagesos, que no en quedaran”, va afirmar. Tant la confraria com l'Ajuntament creuen, a més, que un espai dedicat a venda i degustació atrauria turistes i ajudaria a fer més sostenible la part cultural del projecte.

Els veïns van insistir en els perjudicis que representaria l'espai de restauració, que canviaria la seva qualitat de vida, i van acusar Celaya de tractar amb més cura el projecte que presenta la confraria que no pas els veïns de la zona. Al final de la reunió no va quedar clar què passarà amb aquest punt, ja que l'equip de govern va tancar la reunió dient que ho debatran, mentre que els veïns van vaticinar que se'ls acabaran imposant els usos que no volen.

Els canvis que agraden

Alguns canvis que sí que van satisfer a tothom van ser la rotonda que hi haurà al final del passeig, donar continuïtat al passeig del port (arribant fins a la punta de l'escullera), no incrementar la volumetria, permetre una taverna de pescadors a la llotja nova, els usos de terrassa per al Club de Vela i la millora d'accés a Santa Anna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda inestable

Barcelona

El peatge ja és una opció

Barcelona

El desdoblament de la C-16 entre Berga i Bagà, l’any vinent

Berga

Londres redueix un 16% les emissions de CO2

Londres

Protestes per les obres d’ampliació del Club Natació Banyoles

BANYOLES

Degoters al consultori mèdic de les Preses

LES PRESES

Figueres vol reforçar la Guàrdia Urbana amb vigilants

Figueres

Troben un nou tipus de fong al parc del Montgrí

Torroella de Montgrí

Tornen a activar la plataforma Riera Viva a Santa Coloma de Farners

santa coloma de farners