Urbanisme

Urbanisme atura Muntanyans i obre la porta a protegir-lo

La comissió d'Urbanisme aposta perquè l'Ajuntament de Torredembarra replantegi la classificació del pla parcial i deixi de ser urbanitzable

Al·leguen que la inundabilitat és incompatible amb la construcció

La nova tramitació del pla parcial Muntanyans II de Torredembarra no tirarà endavant. La comissió d'Urbanisme de Tarragona va aturar ahir el projecte, que l'actual propietària (la Sareb) havia decidit tirar endavant després que una sentència judicial del 2011 anul·lés la primera tramitació pel fet de ser terrenys inundables. La negativa d'Urbanisme ahir va anar acompanyada d'una crida a l'Ajuntament de Torredembarra perquè modifiqui la planificació urbanística municipal i canviï la classificació dels terrenys, que ara són urbanitzables delimitats i que no van quedar afectats per la sentència. Tot plegat, per tant, obre la porta a una protecció dels terrenys, separats de l'espai litoral protegit de Muntanyans per la via del tren, i on estava prevista la construcció de 550 habitatges.

Inundabilitat clara

La decisió d'Urbanisme s'ha pres durant l'avançament del planejament, previ a la seva tramitació per a l'aprovació inicial. “No s'ha arribat a entrar ni en el contingut del document i hem decidit que cal fer un informe clarament desfavorable”, va detallar el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra. L'òrgan tenia sobre la taula l'informe urbanístic i territorial, però, segons Serra, la “inundabilitat clarament manifesta” i els arguments fets servir en la sentència que va anul·lar el pla el 2011 van dur la comissió a prendre aquesta decisió.

“Aquest és un tema que cal abordar des d'una òptica general”, va afirmar Serra, que va assenyalar que l'Ajuntament de Torredembarra hauria de replantejar-se un canvi de la classificació del sòl afectat (ara urbanitzable delimitat). A la pràctica, es tractaria d'una revisió del pla general actual del 2001 que eliminaria el caràcter urbanitzable dels terrenys. “Hem d'encaixar uns terrenys que són inundables amb la legislació actual, en què inundabilitat i urbanitzable delimitat són incompatibles”, hi va afegir el responsable dels serveis d'Urbanisme a Tarragona, Francesc Santacana.

Aquest és el segon cop que la comissió d'Urbanisme atura la tramitació de Muntanyans II. El primer cop va ser el 2006, en la primera tramitació, quan en va suspendre l'aprovació també per la inundabilitat. Finalment, el llavors conseller Joaquim Nadal va aprovar-lo definitivament, una decisió contra la qual la Plataforma Salvem els Muntanyans va recórrer i que al final es va anul·lar per via judicial.

LA XIFRA

550
habitatges
són els previstos per la Sareb. El projecte original el va impulsar una promotora que va fer fallida.

LA DATA

2011
El TSJC
va dictar una sentència en què anul·lava el pla Muntanyans II. El Suprem va confirmar la decisió el 2014.

L'Ajuntament, en espera

El govern de Torredembarra (ERC, PSC i ABG) es mira de moment amb cautela la decisió de la comissió d'Urbanisme de Tarragona i espera rebre la resolució oficialment per poder estudiar-la. “Estem contents que hi hagi hagut un informe desfavorable”, va afirmar la regidora d'Urbanisme, Clara Solivella. El govern torrenc, de fet, s'havia expressat contrari a la construcció de Muntanyans II i ja té en marxa treballs previs per a la revisió del pla general urbanístic. Tot i això, es manté una línia de prudència per la possibilitat que la propietària dels terrenys pugui reclamar una indemnització pels drets d'edificabilitat que perdria si no pot construir, un punt que Agustí Serra va dir ahir que no és del tot “clar” jurídicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona