Urbanisme

El 30% dels ajuts de la llei de barris són per al Barcelonès

La Generalitat ha finançat des del 2004 una vintena de projectes a la comarca, la majoria dels quals, a la capital catalana i a l'Hospitalet

El govern es va veure obligat a aturar les convocatòries el 2010 per la crisi

Un 30% dels 443 milions que s'han destinat a la llei de barris des del 2004 han servit per finançar projectes al Barcelonès. Dels 125 milions que s'han concedit a la comarca, Barcelona és la ciutat que n'ha resultat més beneficiada, ja que ha aconseguit subvencions per tirar endavant dotze projectes de reurbanització de la ciutat.

L'obra quantitativament més important que s'ha finançat a la capital catalana és la de remodelació de Trinitat Vella, el 2006. En total, pel gros del projecte, el govern va atorgar una subvenció de 8,7 milions d'euros. L'ajuda no va ser l'única que va rebre la ciutat aquell mateix any, ja que també hi van concedir una subvenció de 8,3 milions per millorar-hi l'espai urbà de Torre Baró-Ciutat Meridiana.

Pel que fa a l'Hospitalet de Llobregat, en el mateix període de temps la ciutat s'ha vist beneficiada de només tres subvencions. La primera és del 2004, quan el govern va concedir una ajuda de 9,3 milions d'euros per remodelar la zona de Collblanc-La Torrassa. Es tracta de la subvenció més important que s'ha donat per la llei de barris.

Dos projectes més de Badalona i Santa Coloma, i un de Sant Adrià de Besòs també han rebut ajuts de la Generalitat. D'entre totes les obres destaquen els 17 milions d'euros que el govern va concedir per actuar sobre els turons de la Serra d'en Mena. Nou d'aquests milions els van atorgar a Badalona, i els 8 restants es van destinar a Santa Coloma de Gramenet. Per la seva banda, a Sant Adrià la Generalitat va destinar-hi 3 milions d'euros per a actuacions al barri de Sant Adrià Nord.

A la resta de la demarcació de Barcelona destaquen les subvencions atorgades al Vallès Occidental -–Terrassa, per al districte II, 8,5 milions d'euros i Sabadell, per al parc fluvial del riu Ripoll, 8,9–, el Baix Llobregat –Cornellà de Llobregat, per al barri de Sant Ildefons, 8,3 milions– i el Maresme –Mataró, per al barri de la Cerdanyola, 3,7 milions.

Cap ajuda des del 2010

Segons va explicar recentment a una pregunta parlamentària la nova consellera de Governació, Meritxell Borràs, fins al 2010 el govern va destinar, entre obligacions i pagaments, més de 443 milions d'euros a la llei de barris. Des de llavors, coincidint amb el canvi de govern a la Generalitat i l'arribada de la crisi, no s'ha convocat cap més ajuda. Malgrat que el decret continua vigent, sembla que les retallades han ferit de mort el projecte que tenia l'objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans que
resideixen en els entorns urbans més fràgils.

Segons va afegir la consellera a la mateixa resposta parlamentària, per pal·liar aquesta situació, la Generalitat ha destinat els últims quatre anys 245 milions d'euros a programes d'emergència social i habitacional.

LES XIFRES

443
milions d'euros
són els que la Generalitat ha destinat a projectes de la llei de barris entre l'any 2005 i l'any 2015.
0
convocatòries
són les que hi ha hagut des del 2010 a causa de les retallades provocades per la crisi econòmica.

Descens en picat de subvencions

El projecte de la llei de barris és un clar exemple de les dificultats que les administracions tenen per finançar iniciatives que depenen gairebé exclusivament de la bona salut de les arques públiques.

El decret, aprovat el 2004, estipulava la creació del govern d'un fons financer adreçat a subvencionar el 50% del cost total de projectes de rehabilitació de barris del país. L'altra meitat de la despesa va a càrrec dels ajuntaments. Entre el 2004 i el 2006 la Generalitat va concedir subvencions per a una seixantena de projectes. De totes aquestes iniciatives, només tres van situar-se per sota del milió d'euros. La
resta d'ajuts van superar aquesta xifra amb escreix.

Des del 2007 fins al 2010, amb la progressiva arribada de la crisi, el ritme de convocatòries de projectes es va mantenir –entre 20 i 30 per any– però els ajuts de la Generalitat es van anar reduint de manera gradual. Durant aquest període, l'obra més ambiciosa es va fer al barri del Coll de Barcelona (2007), que es van pressupostar per poc menys de 8 milions d'euros. En canvi, les subvencions de menys d'un milió d'euros es van anar generalitzant fins al punt que del 2009
al 2010 la immensa majoria dels ajuts no sobrepassaven els 600.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona