Urbanisme

L'Ajuntament revisarà les afectacions del pla del Carmel

El consistori es compromet a analitzar cas per cas la situació de les finques que van quedar afectades el 2010

La reforma, que abastava prop de 120 hectàrees, s'havia de fer en vuit anys, però va quedar aturada

L'Ajuntament de Barcelona revisarà a partir del pròxim mes de maig la situació de cadascuna de les noves afectacions vinculades al pla de reforma del Carmel i els barris del seu entorn, que es va aprovar el juny del 2010 i que no s'ha aplicat, tot i que la previsió era completar-lo en vuit anys. El consistori enviarà cartes a tots els afectats per informar-los de les passes que han de fer si volen que es revisi el seu cas. No es descarta res, però ni hi ha terminis ni cap més compromís que aquest: s'estudiarà una a una la situació de tots els afectats que així ho reclamin. És molt, comparat amb el que s'havia fet fins ara, que és no res.

Les missives no es començaran a enviar fins al maig, però Ada Colau i la regidora d'Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, ja van anunciar de viva veu la voluntat de fer la revisió als afectats que van assistir a la trobada que l'alcaldessa va fer amb veïns del barri
a la biblioteca Juan Marsé fa dos divendres.

El projecte de reforma va ser una de les grans apostes urbanístiques de l'última alcaldia socialista, la de Jordi Hereu. Es tractava d'acabar de desplegar la remodelació de la zona ja prevista quan es va aprovar el pla general metropolità (PGM) del 1976, de la qual encara quedava feina a fer. El bipartit de l'alcalde Jordi Hereu va fer una primera proposta el 2008 que afectava 700 habitatges, però la tramitació es va encallar. Un acord amb ERC, que va forçar a reduir a poc més de la meitat el nombre de finques que havien d'anar a terra, va permetre aprovar-lo el juny del 2010.

La modificació del PGM que finalment va tirar endavant abastava un àmbit de 119 hectàrees, el 52% del qual al Carmel, però també afectava els barris de la Teixonera, Horta i la Font d'en Fargues. El pla preveia habilitar noves zones verdes i vials, i construir equipaments i gairebé 500 pisos, més del 60% dels quals, de protecció oficial. La contrapartida és que, per esponjar la zona, calia enderrocar 390 finques més. D'aquestes, 220 ja estaven condemnades des del 1976. Les 170 restants constituïen noves afectacions. Tot i la petició d'aquest diari l'Ajuntament no ha concretat si seran només aquestes últimes les que es podran revisar o el conjunt d'habitatges afectats.

Pla aturat

El pla havia d'estar enllestit el 2018, però mai va ser del gust de CiU, i quan Xavier Trias va guanyar les eleccions municipals del 2011, va ser descartat. A la zona s'han fet des de llavors petites intervencions, però sense seguir el fil d'aquell projecte. L'anunci de la revisió és el primer input que en cinc anys permet intuir una llum al final del túnel als afectats, que des de l'aprovació del pla no poden reformar ni vendre casa seva.

“És la primera bona notícia des de fa anys”, diu la Núria, que l'octubre del 2008 va adquirir amb la seva parella, el Daniel, un pis al carrer Passerell, al Carmel. Ningú no els va avisar que tot just acabava de quedar assenyalat en el primer esborrany d'aquell pla estèril, i assenyalat va quedar en la versió final. Les protestes de la parella, com les de la resta d'afectats, havien tingut fins ara la mateixa destinació que el pla: un calaix.

LA DATA

20.09.10
Va entrar en vigor
la mo- dificació del PGM aprovada aquell estiu per reformar el Carmel i el seu entorn.

LA XIFRA

390
habitatges
estan afectats per la reforma. De fet, 220 ja ho estaven des del 1976. Els 170 restants, des del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona