Urbanisme

opinió

Guerra oberta a Lleida

La guerra pel desenvolupament comercial a Lleida ve de lluny, de molt lluny. Sempre hi ha hagut polèmica i enfrontament per la implantació de mitjanes i grans superfícies comercials entre el govern municipal i el sector, representat per les patronals, la Cambra i les associacions de comerciants. Fins ara s'ha anat trampejant el conflicte, ara cedint un i ara cedint els altres. Però el mateix alcalde, Àngel Ros, reconeixia que la ciutat i ell mateix havien deixat escapar el tren del desenvolupament comercial. Potser per por de posar-se en contra tot el comerç local. Però ara ha dit prou i el paer en cap té posada entre cella i cella la idea de tirar endavant Torre Salses, el pla Carrefour i Vallrufea, els tres projectes que la Paeria té sobre la taula. Malgrat això, un d'aquests tres projectes podria caure, rebent informes desfavorables de tothom, pel fet de ser un atac directe a la línia de flotació del comerç tradicional de la ciutat. Renunciar a un d'aquests projectes podria facilitar, a canvi, l'acceptació dels altres.

Per l'altre bàndol, hi ha un cert immobilisme per part de les potents famílies del comerç que han dominat el sector a Lleida i, per l'altre, un argument de força pes contra la construcció en pocs anys de milers i milers de metres quadrats comercials en polígons de fora del centre. I és que a Ponent i rodalies som pocs i hi ha una massa crítica insuficient que fa patir el sector, que creu que no hi ha viabilitat per a dos Zara o dos Mango i si l'atracció surt del centre, aquest perd activitat, feines i es desertitza.

Els primers tenen els promotors darrere, empenyent, pressionant i ara, plegats, buscant el suport ciutadà, el del consumidor, per decantar l'opinió pública a favor seu. Convenis dels promotors amb entitats veïnals o cartes al director a favor de grans superfícies comercials. I administrativament, anar fent via, com passarà en el ple de demà amb Torre Salses.

Els segons, estrenyent els partits polítics que els són més propers, ja han fet diverses trobades al marge del govern i preparen també la seva ofensiva amb exemples clars de centres urbans buits o en decadència després de l'aterratge de parcs comercials.

Hi ha un tercer element en aquesta guerra i que, per ara, vol ser neutral. Es tracta de la Generalitat, on ja és habitual que cada departament vagi a la seva. Així, per un cantó té dubtes sobre l'impacte que tindria posar en marxa aquests polígons comercials i, per l'altre, no veu impediments legals per informar favorablement, almenys comercialment, sobre Torre Salses, mentre que ja fa anys que va donar llicència a Vallrufea. La disputa es presenta dura i, per ara, força igualada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona