Urbanisme

La Paeria impulsa per un vot el parc comercial a Torre Salses

El ple aprova amb els vots del PSC, Ciutadans i el PP modificar el planejament per obrir un vial fins a la nova àrea de mitjanes superfícies i un acord amb el promotor

CiU, ERC, la Crida i el Comú hi veuen massa pressa i volen consens

El futur parc comercial de Torre Salses, entre els barris de la Bordeta i Magraners, tira endavant després que el ple de la Paeria que es va fer ahir aprovés impulsar el vial que connectarà aquesta nova zona de mitjanes superfícies i un acord amb el promotor privat per fer l'avinguda esmentada.

El debat sobre el model comercial de Lleida va centrar bona part del ple i va evidenciar la divisió civil i política d'aquesta qüestió, ja que els dos expedients es van aprovar només per un vot de diferència. El govern del PSC, amb Ciutadans i el PP –els dos grups que li donen suport habitualment–, va permetre articular una majoria per modificar el planejament de la ciutat i dissenyar el traçat d'aquest vial, que tindrà quatre carrils entre el centre de Lleida i el complex de Torre Salses. El segon acord inclou un conveni amb el promotor, Eurofund Investment la Villa SL, pel qual aquest pagarà 1,2 milions dels 2,2 que val el nou vial sempre que pugui fer el parc comercial i la Generalitat atorgui la llicència. A més, pagarà un altre milió més per la compra de parcel·les municipals.

CiU, ERC, la Crida-CUP i el Comú van votar en contra dels expedients, reclamant diàleg i consens. Tots aquests grups van exigir obrir el debat amb tots els agents implicats per acordar el model comercial de futur de Lleida i aplicar-lo al nou POUM que s'està elaborant. Aquests grups de l'oposició van criticar les presses de l'equip de govern per tramitar el planejament de Torre Salses i el fet de fer-ho “per la porta del darrere”, és a dir, tapant l'impuls d'un parc de mitjanes superfícies darrere l'expedient urbanístic d'una nova avinguda prevista des del 1999 però que s'activa ara perquè hi ha un inversor interessat a promoure la zona.

Tots els grups reticents al parc comercial van reclamar l'estudi d'impacte social que també exigeixen les patronals i associacions de comerciants, van posar en dubte l'informe de demanda encarregat per la Paeria i van proposar fomentar mitjanes superfícies al centre urbà, sobretot al pla de l'estació del ferrocarril, com van indicar CiU i ERC.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, va justificar el canvi en el planejament dient que fer el nou vial costaria cinc milions menys del que estava previst, amb menys expropiacions i afectacions, i solucionaria l'enllaç del centre amb la variant sud connectant diversos barris.

Ni el PSC ni C's es van pronunciar sobre parcs o centres comercials, però sí que Fèlix Larrosa va destacar el fet de facilitar l'arribada d'inversions que generin activitat i llocs de treball. El PP sí que va defensar-ho.

LA XIFRA

2,2
milions d'euros
és el cost del nou vial entre l'Ll-11 i la variant sud, i la meitat la pagaria el promotor de Torre Salses.

Ampli acord per retocar els comptes i pagar factures

Tots els grups van facilitar ahir el pagament de factures pendents del 2015 i d'anys anteriors, i el PSC, Ciutadans i la Crida-CUP van votar-hi a favor, mentre que la resta es van abstenir. D'aquesta manera, la Paeria va acordar retocar els comptes per disposar de partides i fer front a més de 720 factures per un valor d'1,6 milions d'euros. La modificació implica gastar quasi tot el fons de contingènciam de 900.000 euros, reduir la partida de neteja en 300.000 euros, i 200.000 euros més d'estalvi en diferents partides, com a principals canvis. El compromís del govern municipal és que a finals del 2016 no hi hagi factures pendents.

És precisament aquest reconeixement de crèdit d'1,6 milions el que va motivar que no es discutís el ple passat, per falta de suports, i ahir es va aprovar però amb els vots en contra del Comú i la Crida i les abstencions de CiU, ERC i el PP. El PSC i C's, un cop més votant junts, van tirar endavant l'expedient, malgrat que la portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, va renyar el govern pel fet d'acumular cada any centenars de factures pendents de pagar per falta de fons.

El debat va ser un déjà-vu de molts altres que es fan sobre les finances municipals, igual que el debat precedent sobre els comptes generals de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU). Es van aprovar, amb un petit benefici, però amb un deute de prop de 70 milions. CiU i el PP es van abstenir i van facilitar aquesta aprovació a canvi d'un consell d'administració monogràfic en què es debatrà el futur de l'EMU i com s'ha d'afrontar aquest immens deute, al marge de si es tanca o no la societat municipal i la necessitat de contínues injeccions de capital municipal.

D'altra banda, el ple va aprovar una moció per posar noms de dones als carrers de Lleida, ja que n'hi ha pocs, tot i les peticions d'homenatjar amb un carrer dones lleidatanes de gran vàlua. També es va aprovar instar a desenvolupar la xarxa de fibra òptica, millorar l'impost de plusvàlua i la informació als regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona