Urbanisme

La casa de l'empresari

L'edifici d'estil neoclàssic era l'antic domicili de Romà Fabra i Puig, marquès del Masnou, un títol que Alfons XIII li va concedir el 1922

Provenia d'una família vinculada a la indústria tèxtil de l'empresa Hilaturas Fabra i Coats i era fill del marquès d'Alella

La finca avui és un centre per a emprenedors del Masnou, Alella i Teià

Actualment una vintena d'empresestenen el lloc de treball a la Casa del Marquès

De la casa d'un marquès vinculat al món tèxtil, a un centre per emprenedors del Masnou, Alella i Teià. Això és en el que s'ha convertit el palauet situat a la finca del Bell Resguard, que també inclou l'encisador parc del Llac.

En un primer moment, el recinte on avui hi ha aquesta finca es coneixia com a Can Valencià i pertanyia al municipi d'Alella, fins que el 1845 aquest barri va ser annexionat pel Masnou. El 1902 l'arquitecte Salvador Vinyals i Sabaté, que havia fet diverses cases modernistes a Sitges i a Barcelona, va començar a construir el palauet a petició del seu propietari, Romà Fabra i Puig, fill del primer Marquès d'Alella i descendent d'una família vinculada a la indústria tèxtil amb l'empresa Hilaturas Fabra i Coats. El 1922 el rei Alfons XIII li concedí a Romà Fabra i Puig el títol del primer marquès del Masnou.

El palauet està dissenyat seguint els patrons de l'estil neoclàssic afrancesat de final del segle XIX. La seva façana combina el color rogenc de les totxanes amb els relleus i les parets de color crema. Les finestres i les portes de les entrades es troben envoltades d'arcs de mig punt. Al llarg de l'edifici, no hi falten els elements florals que decoren els vidres o els fanals que estan just al començament de l'escalinata que s'enfila fins a la porta d' entrada. Sens dubte, però, el més característic de l'immoble són les dues torres octogonals dels laterals amb agudes piràmides de pissarra.

Un altre tret representatiu d'aquest emblemàtic edifici és el parc del Llac, que està just al costat del palauet. També d'inspiració neoclàssica, afrancesat, té un enorme llac al centre amb una illa al bell mig, on només s'hi pot arribar a través d'un pont. Dins d'aquest recinte destaca un conjunt d'inspiració romàntica compost per un mirador, una petita cova amb un salt d'aigua i envoltada de plantes. El parc té una rica vegetació ornamental configurada tant amb espècies autòctones i del Mediterrani com d'altres que provenen de llocs llunyans i exòtics.

La casa l'heretà el fill d'en Romà, Camil Fabra, segon marquès del Masnou. Durant la Guerra Civil Espanyola li van decomissar l'immoble, que va passar a mans de la CNT. Segons fonts orals, ERC també es va passar un temps a la finca. En l'edifici s'hi va instal·lar un transformador elèctric de 100 kW i, per això, es creu que es va utilitzar com a laboratori tècnic de la CNT.

Una immobiliària va comprar aquests terrenys i el 1989 va decidir cedir el palauet al municipi. El 31 de maig del 2014 es va inaugurar en aquest immoble el Centre d'Empreses de Casa del Marquès, per promocionar negocis del Masnou, Alella i Teià.

El Centre d'emprenedors

Aquest recinte consta d'un semisoterrani, una planta baixa i dos pisos. La planta semisoterrània està dedicada a la formació i, per això, consta de l'auditori i de dues aules equipades, una amb ordinadors, a més de dues sales de reunions, un magatzem i l'arxiu. La planta baixa, on hi ha l'entrada, és la part d'oficines. Per tant, aquí s'hi situen els serveis tècnics d'assessorament empresarial, de gestió de l'equipament i una cafeteria. Als dos pisos superiors hi ha instal·lats els despatxos dels emprenedors, vuit a cada planta, així com l'espai dedicat al cotreball. A la planta de dalt, també hi ha una sala de reunions.

Avui per avui, aquest centre per empreses alberga una vintena de companyies i té llista d'espera. Aquí s'hi poden instal·lar dos tipus de negocis, els vivers d'empreses, projectes que tenen menys de tres anys de vida, i els projectes consolidats, amb més de cinc.

Any de construcció 1902 Arquitecta Salvador Vinyals Utilització actual Centre d'empreses Utilització inicial Casa del marquès del Masnou Adreça Passeig Joan Carles I, 12


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona