Urbanisme

Menys cotxes i més vianants al centre històric de Mollerussa

És el criteri de les empreses que s'han presentat al concurs d'idees de l'Ajuntament

Una consulta ciutadana definirà les reformes que cal fer a l'entorn del pla de barris

Una plaça Manuel Bertrand amb zones verdes i sense vehicles. És una de les propostes incloses en gairebé tots els projectes que s'han presentat al concurs d'idees per definir com ha de ser el conjunt del centre històric de Mollerussa en un futur –zona que forma part d'un pla de barris–, tant des d'un punt de vista urbanístic com estètic.

L'Ajuntament ja ha seleccionat els tres finalistes d'entre les sis empreses que s'hi van presentar. El més valorat, amb 75 punts sobre 100, ha estat el de Mollerussa + que mai, representat per l'arquitecta de la capital del Pla Cristina Clotet i compost per Esther Gatnau.

Totes les empreses que s'han presentat al concurs d'idees han fet una diagnosi de les principals problemàtiques que han detectat en aquesta zona de la ciutat i han aportat les seves propostes de millora. L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va explicar ahir que totes han coincidit a concloure que l'excessiva presència de vehicles dóna una “imatge caòtica” del centre, on, a més, les voreres de molts carrers són estretes.

Pel que fa a les places d'aparcament, gairebé totes les propostes aposten per reduir-les dràsticament i traslladar-les a la perifèria. En aquest sentit, l'alcalde ha demanat que, en aquesta segona fase, les empreses proposin on es poden recol·locar, tenint en compte la forta activitat comercial que es desenvolupa a la zona.

Un cop triats els projectes finalistes, el següent pas serà que la ciutadania pugui decidir, mitjançant una consulta que s'ha de fer en els pròxims mesos i que es vol resoldre per Sant Josep, quin dels tres és el més adient.

La idea va més enllà de poder elegir entre una de les tres propostes, ja que la intenció és elaborar un qüestionari amb el qual es pugui escollir quina és la millor solució en aspectes concrets, com ara el tipus de paviment o la instal·lació del mobiliari urbà, entre d'altres. D'aquesta manera, encara que globalment hi hagi un projecte guanyador, les propostes de millora es podran combinar amb les que hagin aportat la resta d'empreses que s'han presentat al concurs.

La intenció és que en el pressupost de 2017 ja es pugui incloure una partida per començar a fer les primeres actuacions sota els criteris que quedin fixats després de la consulta. Solsona va puntualitzar que “no és un projecte que tingui un dia u per començar, sinó que a mesura que es vagi executant s'arribarà al moment en què es resolgui definitivament”.

Els tres finalistes, entre els quals també hi ha el projecte Connecta't, elaborat per diversos arquitectes de Barcelona, i Tapiz, de professionals de València, s'han endut un premi de 4.000 euros.

Desplegament del nou reglament de participació

L'Ajuntament de Mollerussa treballa en el reglament de participació ciutadana que permetrà dur a terme la consulta popular sobre el criteri a seguir en la reforma de la via pública del centre històric. La redacció està en una fase molt avançada amb l'objectiu que es pugui aprovar, amb el vistiplau del Departament de Governació, la tardor vinent.

Un cop es doni llum verd al mecanisme participatiu, es convocarà la consulta ciutadana cap a final d'any o durant el primer trimestre de 2017. Ara per ara, es defineix qui podrà exercir el seu dret de vot, entenent, en primer terme, que estarà oberta als majors de 16 anys que siguin residents a Mollerussa i es tindrà en compte també les persones que, sense viure a la ciutat, desenvolupin una activitat econòmica a la zona.

La consulta sobre el centre històric serà la primera que es dugui a terme a la ciutat i té com a objectiu fixar unes bases d'actuació en aquest entorn, que forma part del pla de barris, a mitjà i llarg termini. Actualment, els carrers del centre històric presenten algunes deficiències pròpies de l'envelliment. És per això que les actuacions a la via pública són una prioritat per al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona