Urbanisme

Patrimoni

Repensar el mas Aguilar

La proposta d'un particular per fer una activitat turística a l'històric mas de Navarcles, en desús des de fa vint anys, reobre el debat sobre el seu futur

L'oposició tomba el canvi d'usos que calia i demana un procés participatiu

La proposta d'un privat per fer una activitat turística a ca l'Aguilar de Navarcles ha reobert el debat sobre el seu futur. El mas data de finals del segle XVI i és dels pocs elements històrics que queden dempeus capaços d'explicar els orígens agraris del poble. Està en desús des de fa vint anys, quan les darreres entitats van haver de marxar-ne pel deplorable estat de conservació de l'edifici, que amenaçava ruïna. Una intervenció a la coberta i a l'estructura realitzada el 2010 va permetre fer-li un rentat de cara exterior i estabilitzar el mas, que tot i això va restar buit per dins. Actualment, només hi ha una part dels baixos que s'utilitza com a magatzem de la brigada municipal. Per utilitzar la resta de plantes caldria una rehabilitació interior que s'estima en uns 500.000 euros.

La carpeta de ca l'Aguilar ha estat en somort en les dues darreres dècades. Hi ha hagut alguna proposta tímida –com la de fer-hi un alberg– i alguna fins i tot de divertida –com la de fer-hi un museu de l'amor–, però poca cosa més que idees que no s'han convertit en fets. En el darrer ple, però, el debat es va reobrir. Va ser arran d'un punt de l'ordre del dia en què l'equip de govern de Sumem –en minoria– demanava que el mas passés de domini públic a patrimonial. L'alcalde, Llorenç Ferrer, va explicar que el canvi no hipoteca el futur ús que se li vulgui donar, sinó que només permet flexibilitzar els tràmits per llogar una part dels baixos a una empresa amb seu a Navarcles.

Ferrer va argumentar que cap dels grups i tampoc el seu tenia clar què calia fer a ca l'Aguilar. Va detallar que Sumem, per als propers tres anys, tenia altres plans –com la rotonda del Baviera o el nou ambulatori– i que en el cas que el proper govern resultant de les eleccions del 2019 hi volgués desenvolupar un projecte, li caldrien un
mínim de tres anys més entre les obres i la tramitació. Per tant, la seva idea era canviar els usos perquè l'empresa pugui implantar ja l'activitat, amb un contracte curt de tres o cinc anys, un fet que permetria que, en paral·lel, se'n pugui definir l'ús definitiu. Sumem, però, només va trobar el suport de la regidora d'ERC. Els altres tres grups –CDC, amb quatre regidors; la CUP, amb dos; i ICV, amb un– hi van votar en contra i la proposta no va prosperar. Tots tres demanaven no fer un canvi d'usos ràpid i corrents i a mida d'una empresa concreta –que ja treballa habitualment amb l'Ajuntament– per fer un projecte del qual no coneixen els detalls. Van reclamar un procés participatiu i d'idees que no exclouria l'opció que es va presentar al ple i que es podria fer en uns tres mesos. Ho van defensar pel “simbolisme” i per “la història” del mas. L'alcalde va dir que el vot contrari perjudicava el poble i va detallar que, tot i ser una activitat lucrativa, tenia “conseqüències interessants per a l'activitat d'un nucli antic que està molt malament”, en un “lloc estratègic per on passa el camí de Sant Jaume”. També va avançar que l'empresa tenia una altra opció a tocar de Navarcles però ja dins el terme de Sant Fruitós de Bages i va donar a entendre que el no de l'oposició
la faria marxar del poble. En aquest punt, grups com el d'ICV van titllar l'alcalde de fer “demagògia”. El canvi d'ús, doncs, no va prosperar, però va servir per reobrir un debat que, ara, caldrà veure si té continuïtat.

Fusió entre tres masos
Ca l'Aguilar és un mas de finals del segle XVI i és el resultat de les fusió entre el mas Puget, el mas Maurell i el mas Torra. Els Aguilar van concentrar terres després de la pesta negra i durant segles va ser un mas pròsper dedicat a l'explotació agrària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona