Medi ambient

Medi Ambient

Les espècies autòctones perden territori als rius

El cranc americà, el peix sol i les nàiades exòtiques proliferen en detriment de la fauna autòctona

Es desenvolupa una campanya per reduir la presència de les espècies invasores als rius gironins

La fauna aquàtica autòctona dels nostres rius està cada cop més amenaçada per espècies invasores, però a les comarques de Girona hi ha alguns dels rius més ben conservats de Catalunya. El peix espinós és una de les espècies d'aigua dolça més amenaçades, i a la demarcació en persisteixen almenys set poblacions, en particular en rius tributaris del Llobregat d'Empordà com l'Orlina, l'Anyet i el Torrelles. Una altra lluita als rius gironins és la ràpida proliferació de les nàiades o cloïsses de riu invasores. La Sinanodonta woodiana és una de les principals amenaces de les nàiades autòctones. En aquest cas el riu Cinyana és d'especial interès.

Algunes de les espècies invasores que avui es van desenvolupant es van introduir fa poc més d'un segle per accident (escapant-se de piscifactories), d'altres, de manera voluntària (per desenvolupar la pesca) i d'altres, de manera fraudulenta. Avui, en la majoria dels casos la lluita és tan desigual que els experts consideren que l'eradicació total d'aquestes espècies exòtiques és impossible.

Punts estratègics

Malgrat tot, a l'Alt Empordà i en llocs estratègics s'aconsegueix retirar fins a un 90% dels exemplars invasors per donar una oportunitat a la fauna aquàtica autòctona de recuperar-se. Per això s'estan duent a terme treballs per a la conservació de la fauna aquàtica d'interès a diferents rius i rieres gironins, mitjançant el control demogràfic d'espècies invasores com el peix sol, el cranc roig americà i la nàiada o cloïssa de riu exòtica, la Sinanodonta woodiana.

Les intervencions s'estan desenvolupant mitjançant un conveni entre l'Obra Social La Caixa i la Diputació de Girona, que duen a terme projectes de conservació de fauna aquàtica autòctona. La campanya actual es va iniciar el mes d'agost en diferents rius i rieres gironins i ha tingut un pressupost de 21.000 euros. El conveni en el seu conjunt (2006-2013) ha mobilitzat 8,1 milions d'euros. A més de l'aspecte mediambiental, les actuacions que es desenvolupen en el marc d'aquest conveni tenen també un vessant social, ja que incorporen persones sense feina i en risc d'exclusió. Tres-centes deu persones han treballat d'aquesta manera durant el conveni 2006-2013.

Pesca elèctrica i paranys amb xarxes als rius

Els rius Oriana, al terme de Rabós, i Cinyana, al terme de Bellcaire, han estats escollits com a punts d'alt interès ecològic per dur-hi a terme una campanya de conservació de fauna aquàtica.

Aprofitant els períodes en què els rius queden secs i es formen gorgs, s'instal·len paranys per capturar la fauna existent, excloure definitivament les espècies exòtiques (són sacrificades) i reintroduir les espècies autòctones.

La pesca elèctrica atordeix la fauna del riu i permet als operaris recollir-la i analitzar-la.

En funció de les zones de riu on s'actua també es poden utilitzar paranys amb xarxes. Aquestes trampes s'exclouen quan poden perjudicar espècies com les tortugues.

La captura dels exemplars autòctons permet obtenir informació sobre les poblacions (densitat, demografia, hàbitat...) per fer una gestió posterior de les poblacions.

Espècies autòctones i en perill

El peix espinós (a la fotografia amb altres peixets autòctons de riu) és una de les espècies més amenaçades, i a les comarques de Girona en queden set poblacions.

Totes les nàiades o cloïsses de riu autòctones són espècies amenaçades a Catalunya. El baix Ter és una zona de conservació excepcional i tres espècies hi persisteixen.

Espècies exòtiques i invasores

El peix sol o mirallet (a la fotografia) fa entre 10 i 12 cm, és d'origen asiàtic i amenaça l'espinós.

El cranc roig americà transmet una malaltia que mata els crancs autòctons.

La nàiada Sinanodonta woodiana ha convertit les cloïsses de riu autòctones en espècies amenaçades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.