Urbanisme

Terrassa pretén dinamitzar la nova centralitat del Vapor Gran amb Itziar González

L'exregidora de Ciutat Vella de Barcelona buscarà fórmules entre veïns, comerciants i empresaris per donar vida a l'espai

La zona no té ara cap mena de protagonisme

L'Ajuntament de Terrassa ha fitxat l'arquitecta i exregidora de Ciutat Vella de Barcelona Itziar González en un intent de dinamitzar un espai urbanístic, el Vapor Gran, ferit de mort. González en serà la comissionada fins al 31 de desembre –tot i que la data és prorrogable– per intentar buscar espais de confluència entre tots els agents implicats –veïns, botiguers, empresaris i administració– en una zona que es va concebre com una extensió del nucli antic i que ara és un espai sense personalitat pròpia i tocat de ple per la crisi.

L'àmbit del Vapor Gran de Terrassa era una de les transformacions urbanes més importants que preveia el nou pla general del 2003. I ho era perquè afectava un espai –un antic vapor tèxtil mig ocupat llavors per petits tallers– de gairebé 40.000 metres quadrats i per la seva ubicació, entre la plaça Vella –el veritable centre de la ciutat– i les places del Segle XX i la Sala Badrinas, un altre gran conjunt fabril que s'havia de transformar, tot i que l'actuació està aturada per la crisi. La intenció del consistori, liderat llavors per Pere Navarro, era estirar el centre cap al barri del Segle XX. El Vapor Gran va deixar pas a un hotel –ara tancat i que ha estat adquirit per Mútua de Terrassa per fer-hi un centre sociosanitari–, 320 habitatges d'alt nivell, 1.200 places d'aparcament –300 de públiques–, locals comercials, locals de restauració, 1.400 metres quadrats d'oficines de lloguer en una de les fàbriques que es van conservar i 20.000 metres quadrats de diferents espais públics, entre els quals un gran espai, la plaça Nova, de 7.300 metres quadrats.

Nova filosofia

La veritat, però, és que lluny d'aquests grans números, els espais públics estan infrautilitzats, la desfilada de botigues i restaurants és permanent i la imatge és la d'un barri abandonat. El mateix alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va dir ahir: “Hem d'admetre que no hem consolidat aquest espai com a extensió de la centralitat que buscàvem.” Per aquest motiu, l'Ajuntament canvia de filosofia i confia en González, “una terapeuta de l'espai públic”, com s'autodefineix.

L'arquitecta va explicar que es pren aquesta oportunitat “de tornar a la funció pública” amb molta il·lusió “per les grans potencialitats de la ciutat”. González va avançar que tindrà un diagnòstic i una proposta de mesures a final de setembre o a l'octubre. La seva intenció és, com va impulsar a Ciutat Vella, elaborar un estudi dels baixos i fer una espècie de pla d'usos. Però va deixar clar que per a ella no és veritat que el Vapor Gran “no funcioni”, sinó que està “bloquejat”, i va dir que les propostes “sortiran de la gent”. “Es tracta de fer un gran projecte col·laborador amb la coresponsabilització de les parts implicades.” En aquest sentit, Ballart va admetre: “Aquí alguns han cobrat les plusvàlues urbanístiques i han desaparegut.”

González va defensar que l'operació ha de costar “pocs diners”. “El moment actual és una oportunitat per fer un model sostenible”, va sentenciar.

LES FRASES

M'agrada que hi hagi pocs diners per poder fer un model sostenible
Itziar González
responsable de la dinamització del vapor gran de terrassa
Tot i alguns èxits puntuals, hem de ser sincers i admetre que no hem consolidat el Vapor Gran
Jordi Ballart
alcalde de Terrassa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona