Medi ambient

L'aeròdrom d'Alfés, obert fins a tenir sentència ferma

La Generalitat considera compatible la ZEPA amb els usos aeronàutics, i opta per no prohibir el Campionat de Catalunya d'Acrobàcies

L'Aeri Club de Lleida veu complex el trasllat a Alguaire

La Generalitat no ordenarà el tancament de l'aeròdrom d'Alfés fins que no hi hagi sentència ferma. La instal·lació està situada en un espai protegit per diverses normatives i declarat zona d'especial protecció d'aus (ZEPA). Fa tres dècades que l'entitat ecologista Ipcena lluita per a la preservació integral de l'espai i n'ha guanyat, de moment, la demanda pel tancament.

La sentència declara nul de ple dret l'apartat del Pla d'Aeroports de Catalunya que inclou l'aeròdrom, perquè considera que “la declaració de ZEPA és difícilment compatible amb els usos aeronàutics”. El tribunal ordena que, mentre sigui vigent el pla –fins al 2015–, ha de trobar un emplaçament alternatiu adequat a l'aeròdrom. Mentrestant, només autoritza les activitats pròpies de l'Aeroclub de Lleida i usos vinculats als serveis d'emergències. Aquest cap setmana s'hi ha celebrat el Campionat de Catalunya d'Acrobàcia Aèria, organitzat per l'Aeroclub Barcelona-Sabadell.

Divendres Ipcena va entrar al registre de la delegació del govern a Lleida i a les de Territori i Transports tres demandes per aturar el campionat. “És il·legal, perquè no és una activitat pròpia de l'Aeri Club de Lleida i els constants aterratges i enlairaments superarien amb escreix els límits imposats pel pla d'aeroports, 35 setmanals, probablement ja realitzats”, afirma el portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez. Per contra, la Generalitat ha optat finalment per no prohibir-lo. “Partim de la base que acatarem la sentència, però l'hem recorreguda perquè creiem que mentre no sigui ferma ens mantenim en l'entorn de la legalitat”, ha declarat el director general de Transports, Pere Padrosa. Amb el recurs, es fa evident que la Generalitat sí que considera compatible protegir les aus i les activitats aeronàutiques. Padrosa s'ha remès a l'acord de custòdia signat per Territori i Sostenibilitat i l'entitat proteccionista Trenca sobre la finca. “No sols complim la normativa, sinó que en lloc de tenir sols l'espai inclòs en un catàleg, l'acord millora la protecció de les aus.”

La finca en custòdia ocupa 113 hectàrees i hi nien algunes espècies en perill d'extinció, com la trenca. Per la seva extensió i característiques, la timoneda és un espai d'espècies vegetals estepàries i un hàbitat d'aus migratòries únic a Catalunya. Els ecologistes afirmen que, enmig de la llarga batalla, les activitats aeronàutiques ja “han aconseguit exterminar l'única població d'alosa becuda”. Per la seva banda, Carles Falgués, responsable del Campionat, ha assegurat: “Els aeroports són llocs amb gran riquesa de fauna. Col·lidir amb un ocell és rar, i també pot passar amb els avions de línies regulars. Aquí mai hem tingut cap incident.”

LES FRASES

No sols complim la normativa sinó que l'acord de custòdia millora la protecció de les aus
Pere Padrosa
DIRECTOR GENERAL DE TRANSPORTS de la generalitat
La celebració del Campionat és il·legal, perquè suposa excedir els límits imposats per la sentència
Joan Vázquez
PORTAVEU D'IPCENA
La part positiva és que la sentència està recorreguda i no posa cap data per un possible tancament
Antoni Saldaña
Membre del Reial Aeri Club

Trenta anys de litigis entre pilots i ecologistes

Són quasi 30 anys de litigis i enfrontaments entre pilots i defensors de l'aeròdrom i ecologistes, una batalla per una instal·lació aèria activa des del 1927 i d'ús, sobretot, militar, fins al final de la Guerra Civil. Després el Reial Aeri Club de Lleida el va gestionar. El 2000, el govern va comprar la timoneda al Ministeri de Defensa i va aprova els plans de protecció per fer compatibles els usos aeronàutics i la conservació de l'espai.

L'Aeri Club veu complex traslladar-se a l'aeroport d'Alguaire pels costos que els suposaria i per la pèrdua del patrimoni que tenen a Alfés, amb oficines i hangars. Portaveus de la junta explicaven: “La part positiva és que la sentència està recorreguda i que aquesta no fixa cap data per un possible tancament.” L'Aeri Club, amb uns 75 socis i creat el 1929, participa en campionats i cedeix espais per una escola d'ultralleuger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia