Administracions

L'Estat revisa el cadastre a Figueres i dispara els impostos de 2.000 famílies

L'ajuntament rep queixes de veïns que hauran de pagar increments molt importants

S'ha fet un previsió d'ingressos per aquest concepte d'1,4 milions

L'Estat ha actualitzat el cadastre a Figueres i ha fet disparar els impostos que hauran de pagar dues mil famílies. Això ha provocat les queixes de molts veïns a les oficines del consistori, que ha hagut d'habilitar una persona que atén expressament els afectats. Una assessoria de Figueres que gestiona recursos a diversos veïns ha detectat casos de rebuts d'entre 300 i 2.600 euros per un habitatge, i de fins a 15.000 per a una empresa.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Manuel Toro, ha volgut aclarir que l'ajuntament no hi té res a veure i que ja es “va manifestar el desacord que l'Estat faci ara la revisió, però és irrecurrible”. Toro també recorda que aquest any s'ha rebaixat l'IBI per mirar de compensar-ho. Admet que estava previst i per això es va incloure una partida d'1,4 milions d'euros al pressupost de 2015, la quantitat que preveu que ingressarà per aquest concepte. Això va rebre crítiques per part del portaveu del PSC, Pere Casellas, que creu que no s'arribarà a recaptar tot.

Els afectats van rebre una carta entre novembre i desembre en què l'oficina del cadastre de Girona els notifica la regularització de l'immoble. Segons dades de l'ajuntament, de les 7.500 unitats revisades –hi ha habitatges, però també comerços i empreses– s'han detectat 2.000 casos amb ampliacions o per reformes no declarades al cadastre. L'última revisió es va fer efectiva l'any 1990. L'ajuntament posarà facilitats de pagament –ajornaments i fraccionaments–. Veïns afectats, però, es queixen que els ha pujat molt el valor sense haver fet tantes modificacions.

El cas és que els funcionaris del cadastre es basen en fotografies aèries i amb imatges preses des del carrer. Per això, i perquè d'entrada l'Estat “calcula el valor dels immobles a l'alça, com si fossin nous”, l'Assessoria Municipalista, gabinet d'advocats especialitzats en recursos d'aquest tipus a la capital de l'Alt Empordà, recomana que es presenti recurs i que es miri molt bé abans de pagar. L'assessoria ha explicat a aquest diari que ja representen una trentena de veïns afectats. Asseguren que hi ha increments molt importants –el màxim és un 100% respecte l'IBI– i rebuts d'entre 300 euros fins a 15.000 (d'una empresa). Recorden que hi ha quinze dies per presentar al·legacions des que es rep la carta i un mes per fer recurs de reposició. Alerten que l'administració pot aplicar aquests impostos dels últims quatre anys, cosa que multiplicaria l'import que han d'assumir els veïns per quatre. “Si s'aplica tot, a Figueres pot sumar set, vuit o deu milions d'euros”, diuen.

LA XIFRA

1,4
milions
d'euros ha previst l'equip de govern de CiU a la ciutat d'increment d'ingressos de l'IBI per aquest motiu

LA FRASE

Vam manifestar el nostre desacord a l'Estat que es faci en aquest moment la revisió
Manuel Toro
primer tinent d'alcalde i regidor d'hisenda de l'ajuntament

52 municipis gironins afectats

Figueres no és l'única que s'està trobant amb aquesta problemàtica arran de l'actualització del cadastre que promou l'Estat. De fet, aquesta és una revisió que afecta tot l'estat espanyol i en concret a comarques gironines hi ha 52 municipis on s'està fent la regularització. Entre ells hi ha per exemple, Olot, Arbúcies, Camprodon, Tossa de Mar, Serra de Daró, Sant Pau de Saguries, Sant Feliu de Guíxols, Hostalric, la Jonquera, o Montagut, entre d'altres. No és la primera que es fa, ja n'hi havia hagut d'anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona