Administracions

ERC reclama una Barcelona lliure de noms borbònics

Una comissió de l'Ajuntament presidida pels republicans insta a canviar noms de carrers i edificis relacionats amb els Borbons

La proposta, que inclou 29 espais, es vol traslladar als districtes

Per tal de donar compliment a un dels punts que incorporava en el seu programa electoral, el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha fet els primers passos per aconseguir una majoria política necessària per retirar de l'espai públic de la ciutat tots els noms que guardin relació amb la dinastia dels Borbons. “La dinastia borbònica no ha destacat per la defensa de les llibertats generals, ni les dels catalans, ni per la defensa de la democràcia, sinó sovint tot el contrari”, esgrimeix el líder d'Esquerra al consistori, Alfred Bosch, per justificar la seva proposta.

La llista que ERC ha elaborat després de fer un repàs al nomenclàtor municipal inclou 29 noms, entre carrers i edificis. D'aquests, 16 són carrers o avingudes (com per exemple el passeig Joan de Borbó, la plaça Maria Cristina, el passeig Isabel II i l'avinguda Príncep d'Astúries) i quatre són edificis (el Palau Alfons XIII i el Palau Victòria Eugènia, per exemple). Els nous restants corresponen a nominacions que rendeixen homenatge a personatges de la història, però ERC, segons Bosch, els vol estudiar amb deteniment perquè tenen sospites que “tenen un passat dubtós”.

Un cop elaborada la llista, la voluntat dels republicans és elevar-la a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona, on el vot de tots els partits amb representació en el ple municipal decidirà si prospera. Alfred Bosch va assegurar ahir, en declaracions a aquest diari, que té “la confiança” que la proposta anirà endavant ja que trobarà prou suport polític”. Sense tenir ara per ara garantit el vot afirmatiu de cap formació, el cap de files d'ERC s'aventura a afirmar que “Barcelona en Comú, CiU, la CUP i fins i tot el PSC podrien” donar-hi suport “si són coherents amb les idees expressades”.

Un cop la comissió ho aprovi, si es dóna el cas (no hi ha data de convocatòria), el següent pas que proposa ERC és traslladar a cada consell de districte els casos que s'emmarquin dins les seves fronteres. “Hem de donar joc als districtes”, defensa Bosch, que no descarta que uns noms borbònics desapareguin del nomenclàtor i altres es mantinguin, en funció del que voti cada sector de la ciutat.

ERC recorda que Barcelona “va ser conquerida per les tropes borbòniques durant el setge de 1714”, que “cap cap d'estat ha de ser nomenat sense passar per les urnes” i que “els comportaments vergonyosos de molts dels membres de la família dels Borbons no han de ser commemorats a la ciutat de Barcelona”.

LA XIFRA

29
espais
de Barcelona, entre noms de carrers i d'edificis, es veuen afectats per la proposta que ha fet ERC.

LA FRASE

Tenim la confiança que la proposta trobarà prou suport polític a l'Ajuntament per ser aprovada
Alfred Bosch
regidor d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona