Medi ambient

L'autopista C-32 és des d'avui gratuïta per a tots els vehicles elèctrics

Per acollir-se a la bonificació, s'haurà de disposar de la certificació ecològica específica

La mesura vol afavorir la posada en circulació de “cotxes nets”

L'autopista C-32 al Maresme és a partir d'avui gratuïta per a tots els vehicles elèctrics. La mesura té com a objectiu incentivar la circulació de vehicles nets, que no generen emissions i, per tant, no contaminants. Els propietaris que es vulguin acollir a la bonificació hauran de disposar de la certificació de qualitat de l'aire Vehicle ECO, que s'obté registrant-se al portal EcoviaT. Aquest portal disposa, des de l'any 2011, d'un sistema de descomptes que, en funció del peatge, és del 30% per als vehicles amb baixes emissions i per als que fan més de 16 viatges, i del 40% per als ocupats per tres o més persones. Amb el nou descompte, els vehicles elèctrics passaran a obtenir directament una bonificació del 100%, sigui quina sigui la seva recurrència o ocupació.

La mesura del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat respon a la voluntat d'afavorir la substitució dels vehicles antics per d'altres de més nets, que contribueixin a fer que les ciutats tinguin uns entorns més saludables i es redueixin els nivells de contaminació de l'aire i de soroll.

Es calcula que a Catalunya circulen més de 3.100 vehicles elèctrics. L'encariment dels combustibles registrat en el període entre el 2008 i el 2014 va estimular la priorització del transport públic i de la bicicleta i que els fabricants de cotxes invertissin en innovació per diversificar la dependència del petroli, apostant per combustibles més nets, com el gas natural, o propulsions amb emissions zero, com el vehicle elèctric. Tot i així, la seva implantació s'està produint de manera tímida, ja que té un preu de mercat substancialment més elevat que el dels cotxes convencionals, afegit a la disminució de la venda de vehicles dels darrers anys. Aquesta petita penetració al mercat de l'automoció es pot veu-
re agreujada pels baixos preus actuals del petroli, que es preveu que es puguin mantenir així durant un període força llarg.

LA XIFRA

3.100
vehicles elèctrics
calcula el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que circulen a Catalunya.

Més vies ràpides amb descompte

La gratuïtat per a tots els vehicles elèctrics s'aplicarà als peatges de les autopistes que són de titularitat de la Generalitat. A banda de la C-32 al seu pas pel Maresme, la iniciativa també es farà extensible a tota la C-16, de Sant Cugat del Vallès a Manresa, inclosos els túnels de Vallvidrera; a la C-32 en el tram del Garraf i el Baix Penedès (autopista Pau Casals), i a les barreres de la C-33 a Mollet del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona