Administracions

La Diputació de Girona reformarà la Casa de Cultura en tres anys

Refarà l'antic projecte durant el 2016 per abaratir-lo a la meitat, les obres començaran el 2017 i s'enllestiran aquest mandat

S'aprova un pressupost de 113,9 milions per al 2016, similar al del 2015

L'equip de govern de la Diputació s'ha marcat com “una de les principals accions” per a aquest mandat la remodelació integral de la Casa de Cultura de Girona. Així ho va anunciar ahir el president de la Diputació, Pere Vila, durant la presentació del pressupost per al 2016. De moment, l'any que ve s'hi destinarà una partida per poder refer l'antic i ambiciós projecte Boira que es va aparcar el 2011 i que tenia un pressupost de 34 milions d'euros. La idea és que els tècnics de la casa “redimensionin” el projecte. “Ni ens acostarem a aquesta xifra sinó que volem una aproximació més ajustada a la realitat socioeconòmica”, va dir Vila, que va assenyalar que el cost final dependrà de la decisió dels tècnics, però va calcular que pot ser de més o menys la meitat.

La previsió és que el nou projecte s'enllesteixi a finals del 2016 i que les obres comencin el 2017. Una altra diferència amb l'antic projecte, que preveia tancar l'edifici durant les obres, és que la intenció és fer les obres per fases i que es pugui compaginar l'activitat en alguna part de l'edifici amb les obres en una altra. El compromís és tenir-ho llest abans d'acabar el mandat. “Creiem que d'aquí a tres anys la nova Casa de Cultura podrà ser una realitat”, va dir el president de la Diputació, que va subratllar que “la Casa de Cultura necessitava ja que es prengués una decisió” i que si han pres aquesta decisió és perquè la institució “té capacitat econòmica per poder-ho fer”.

Pressupost per al 2016

La Diputació va fer ahir un ple extraordinari per aprovar el pressupost del 2016, que va rebre el suport de tots els grups excepte la CUP. El pressupost per a la corporació és de 113,9 milions, un 0,3% més que el 2015. Continuarà la reducció de l'endeutament dels últims anys: s'ha passat dels 84,9 milions que es devien el 2012 a 37,8 aquest any, i la previsió per a l'any que ve és deixar-ho en 24,4. “Una amortització de 60 milions en quatre anys”, va subratllar el vicepresident econòmic, Miquel Noguer. Això fa que caiguin les despeses financeres i permet augments en altres àrees. Entre les partides que creixen destaca la del fons de cooperació local (1,3 milions més) i la destinada als consells comarcals (un milió més), que ha de permetre tant ajudar-los en la seva acció del dia a dia com cedir-los més competències, segons Noguer. També augmenta mig milió la partida per a xarxa viària.

Pel que fa als organismes autònoms, Dipsalut manté el seu pressupost en els 12 milions i Xaloc en els 8,5. El conservatori Isaac Albéniz l'augmenta un 6,4% (fins a 2,7 milions, aproximadament) a causa de l'increment de la demanda, i Semega el redueix un 2,8% (fins a 742.000 euros) perquè hi ha funcions en què s'ha traspassat la gestió a l'IRTA.

La CUP va ser l'únic grup que va votar en contra del pressupost, perquè va dir que no hi havia hagut “un debat a fons previ”, que eren uns números “continuistes i en clau autonomista” i hi havia massa “partides nominalistes”. ERC, tot i votar-hi a favor perquè s'havia recollit la seva petició d'augmentar el fons de cooperació local, va lamentar que hi hagi massa partides per a estudis i treballs tècnics (que sumen 1,8 milions). El PSC també va agrair que s'haguessin incorporat les seves aportacions i Independents de la Selva va valorar bé el conjunt del pressupost tot i demanar més inversió per a Semega.

LES FRASES

Tenint en compte les aportacions estatals, és un pressupost ajustat a la realitat actual
Pere Vila
president de la diputació
Som la tercera Diputació de l'Estat amb menor ràtio de despesa de personal
Miquel Noguer
vicepresident econòmic

Diputació de Girona: suport de 22 de 25 diputats a la declaració de ruptura aprovada pel Parlament

Amplíssima majoria a la Diputació de Girona a favor de la moció de ruptura que va aprovar el Parlament: 22 dels 25 diputats presents ahir van votar-hi a favor. Només els tres del PSC hi van votar en contra. Hi havia dos diputats absents i just un d'ells era el que es preveia que atrauria totes les mirades: l'únic que queda d'UDC, Carles Álvarez, que no hi era per malaltia. “Nosaltres ja hem desconnectat, el 90% dels diputats som independentistes”, va destacar David Mascort, d'ERC. Tant ell com Lluc Salellas, de la CUP, van destacar la importància d'estar al costat del Parlament en moments d'atacs i amenaces com ara. Els mateixos 22 diputats van aprovar una moció de la CUP que acorda pagar l'IVA i l'IRPF a través de l'Agència Tributària Catalana.

El ple ordinari de la Diputació d'ahir –que es va fer just abans de l'extraordinari pel pressupost– es va obrir amb la presa de possessió del nou diputat, Lluís Costabella (CDC), en substitució d'Eva Palau. Un dels punts de més debat va ser la transferència de l'àrea d'Acció Social a dins el Dipsalut. La CUP va tornar a mostrar-s'hi en contra perquè considera que la salut pública forma part d'acció social i no a la inversa, mentre que la resta de grups van voler donar un vot de confiança a l'equip de govern, que defensa que és per millorar l'eficiència i la racionalitat. D'altra banda, es va aprovar la creació de reserves forestals a Campelles, Planoles i Ribes de Freser, i la instal·lació de dipòsits d'aigua per apagar incendis a Cantallops i Tossa de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia