Administracions

Blanes pagarà els 3,2 milions dels Padrets en set anys

El ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat el conveni extrajudicial entre el consistori i els amos dels terrenys del paratge

El PP i Ciutadans critiquen que condicionarà les inversions futures

L'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir per unanimitat el conveni entre l'Ajuntament i els propietaris dels terrenys del paratge dels Padrets, d'uns 7.000 metres quadrats i que van ser expropiats. El conflicte fa més de 35 anys que dura i finalment hi ha una sentència judicial que estableix que l'Ajuntament ha de pagar gairebé 5 milions d'euros als amos. Segons el conveni negociat per l'equip de govern, l'Ajuntament pagarà als propietaris 3,2 milions en comptes dels 4,8, repartits en set anys (s'acabarà de pagar el 2022). El primer pagament serà de 600.000 euros, que es farà abans d'acabar l'any. El conveni es va aprovar per unanimitat però no pas sense crítiques.

Salvador Tordera (PP) va lamentar que l'acord, tot i ser més favorable que el que es recull en la sentència, reduirà molt la capacitat d'inversió de l'Ajuntament en els pròxims anys. Hi va coincidir Sergio Atalaya (C's), que va criticar que l'alcalde, Miquel Lupiáñez, ho vengués com un bon acord. Jordi Urgell (Batega) va considerar que no és un acord avantatjós “però és el menys dolorós”, va considerar que l'equip de govern actual ha actuat correctament i va avançar que estudiaran demanar “responsabilitats” als equips de govern anteriors per haver anat allargant (al seu parer) el conflicte durant 35 anys. Va animar tots els regidors a buscar “responsabilitats” i va considerar que és obrir “una porta lletja” però que és necessari “perquè anar deixant passar el temps és un error molt gran”.

Àngel Canosa (ERC) va ser molt crític, i no només amb l'equip de govern. Va criticar que es presentés el punt com el compliment de la sentència, quan en realitat es tractava d'un conveni privat, ja que, si fos un compliment de sentència, no caldria ni portar-ho al ple. Malgrat tot, va considerar que “dintre de la malifeta” era millor l'acord extrajudicial que no pas pagar 5 milions. Va criticar que el secretari municipal, Joan Solà, hagués dit en una comissió de portaveus que si es votava contra l'acord podria representar-li la imputació d'un delicte. “Dir a un regidor que votar en contra d'un acord li pot significar la imputació d'un delicte, al meu entendre és cometre un delicte de coaccions”, va manifestar. El secretari, però, es va refermar en les seves paraules. Després que Canosa fes referència a una interlocutòria del jutjat en què es preguntava per què no s'havien pagat encara les indemnitzacions als amos dels Padrets, l'alcalde, Miquel Lupiáñez, va admetre la gravetat del tema. “Quan a mi m'arriba un escrit del jutjat que em demana que digui qui de l'Ajuntament es nega a fer aquest pagament que s'ha acordat, és un tema potent”, va resumir.

Joan Salmerón (ICV-EUiA) va ser més conciliador i, tot i definir com una “putada” haver de pagar els 3,2 milions, va considerar que s'havia de fer o s'acabaria “passant el mort a un altre”.

LA FRASE

És una vergonya que per la mala gestió anterior el ciutadà de Blanes hagi de pagar 3,2 milions
Jordi Urgell
batega

LA XIFRA

4,8
milions
és el que el jutjat va ordenar pagar, però l'acord permet rebaixar-ho a 3,2 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia