Urbanisme

Patrimoni

La rehabilitació d'un teatre històric

Recuperació agredolça de l'Artesà del Prat

Un jurat multidisciplinari ha escollit la proposta de l'equip d'arquitectes Bosch-Fargas d'entre 45 projectes

El nou equipament ha de conjugar la memòria dels pratencs amb la funcionalitat

Entitats culturals del Prat lamenten que no se'n mantingui la sala interior

L'Artesà ha de serl'antic teatre que s'adapti a les noves necessitats

L'Artesà, l'històric teatre del Prat, està més a prop de recuperar la vida cultural que va omplir la seva sala entre el 1919 i el 1989. L'Ajuntament ha resolt ja el concurs per a la construcció d'un nou teatre i ha escollit la proposta de l'equip d'arquitectes Bosch-Fargas en un concurs en què s'hi van presentar 45 projectes i en van resultar finalistes cinc. Un jurat format per una quinzena de persones, que ha inclòs professionals de l'Ajuntament, del món del teatre i de l'arquitectura, ha conclòs que el projecte guanyador, que duu el nom d'Històries, és el que millor incorpora “una especial sensibilitat amb la història de l'espai i el seu ús social”. El repte, segons el consistori, propietari del teatre, és que “el nou espai tingui en compte la memòria de les persones i alhora reculli un concepte arquitectònic funcional i flexible, amb una completa oferta d'espais que doni resposta als requeriments d'un equipament teatral modern”.

Més concretament, el jurat ha valorat aspectes com ara el contacte del nou edifici amb el carrer del Centre, la voluntat de preservar parts de l'edifici mantenint la funcionalitat de l'equipament i l'atenció a l'estalvi energètic tant en la construcció com en el manteniment futur. A més, ha agradat la continuïtat entre el pati, el bar i el vestíbul. El projecte preveu mantenir els grans plàtans de l'exterior i incorporar-los a un gran espai públic al qual s'accedirà des del carrer del Centre. L'entrada principal destacarà per una gran vidriera i es mantindran les façanes laterals i bona part del vestíbul. S'ha descartat la rehabilitació de l'antic teatre, segons l'Ajuntament, perquè feia impossible mantenir-ne la funcionalitat pel que fa a la comoditat, la seguretat i l'accessibilitat dels espectadors, com també la capacitat per a determinats usos. Es refarà, doncs, la caixa escènica i les parts noves es construiran amb maó massís vist, similar a les parts que sí es conservaran. La sala principal estarà recoberta amb fusta fosca i tindrà platea, amfiteatre i dues llotges laterals. El cafè, que ha funcionat sempre llevat d'uns mesos en què va estar tancat, entre el 2013 i el 2014, per unes reformes, es reobrirà cap al vestíbul.

El consistori defensa que “la imatge final de l'Artesà ha de ser la de l'antic teatre que evoluciona a través del temps adaptant-se a les noves necessitats, amb respecte per la memòria de les generacions de pratencs i pratenques, alhora que potencia els seus usos ciutadans i culturals”. Però la proposta no satisfà la ciutadania, aplegada en la plataforma Salvem l'Artesà, una campanya que va néixer el 1982 impulsada pel Periòdic Delta. Els actuals promotors asseguren que la rehabilitació de l'estructura de l'edifici és viable i acusen l'Ajuntament d'haver amagat els informes tècnics que així ho constataven. També afirmen que no hi ha hagut un veritable procés participatiu, i demanen l'anul·lació de l'actual concurs i una rehabilitació estructural de l'edifici com a punt de partida per a futures reformes.

L'entitat cultural Amics del Prat, que va intervenir en el procés previ del concurs –un dels seus integrants, Felip Neri Gordi, ha estat membre del jurat a títol personal–, considera que el projecte guanyador és el que dóna més garanties de mantenir l'estructura original però lamenta que no es conservi la sala interior. “Hem avançat molt perquè es garanteix la façana que dóna al carrer Centre, però no conserva prou l'estètica original –assenyala Gerard Valverde, vicepresident de l'entitat–. Ha guanyat el millor projecte dels que s'han presentat, però no ens agrada perquè la sala interior era l'element patrimonial més destacable, juntament amb la façana i l'entrada. Serà un teatre modern, però no conservarà la ferradura, la qual cosa era possible tècnicament.”

Valverde considera que l'Ajuntament ha prioritzat la funcionalitat abans que el manteniment del patrimoni, que en el cas de l'Artesà és un símbol per al Prat. “Enderrocar l'interior ens posa els pèls de punta. Ens queda un gust agredolç”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona