Medi ambient

Pla de 32 propostes a Girona per excel·lir en la gestió de l'aigua

Una de les actuacions que es consideren més urgents és la renovació de part de la xarxa de sanejament de la ciutat

L'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) van presentar ahir els resultats d'un estudi per conèixer la situació global de la gestió de l'aigua a la ciutat, i presentar un full de ruta per convertir Girona en un referent pel que fa a la gestió d'aquest element. El treball s'ha concretat en 32 propostes finals que han de conduir a un millor aprofitament dels recursos i a atenuar les amenaces. Entre les propostes, pren una especial urgència, segons va explicar el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, les millores en el clavegueram. El consistori ha quantificat en 5,5 milions la inversió ja quantificada del ple, i bona part es refereix, en aquest moment, a la reforma del sanejament de la ciutat. L'import inclou també altres actuacions. Es pretén optimitzar les infraestructures existents del cicle urbà de l'aigua, reutilitzar les aigües drenades o aprofitar els pous de l'Onyar i el Ter, així com detectar i fiançar recursos hídrics alternatius que garanteixin l'aigua en cas de sequera.

El vicerector de la UdG i catedràtic d'ecologia aquàtica Ramon Moreno va considerar que la ciutat té prou recursos hídrics per no haver de patir si hi ha sequera, però va remarcar la necessitat de millorar el treball en xarxa amb altres municipis. Aquesta col·laboració supramunicipal i també amb tots els agents implicats en el cicle de l'aigua –des dels ciutadans fins a les administracions, passant per les empreses– és un altre dels reptes que es proposen assolir. Ribas va destacar la importància d'aquesta col·laboració en tots sentits, ja que, “com diu el títol de l'estudi, Girona és aigua”.

El pla es proposa tres objectius globals i un termini per assolir-los, el 2025. El primer dels objectius és reforçar l'excel·lència en la gestió del cicle urbà de l'aigua. El segon, impulsar la participació –ja esmentada– entre usuaris i administradors. El tercer pretén situar Girona com a referent en l'ús, gestió i integració de l'aigua a la ciutat.

Ribas va destacar també que aquest projecte entrarà en connexió amb altres projectes que l'equip de govern té pendents i en els quals ja es treballa, com ara el de Quatre rius i una séquia, que busca millorar la relació dels gironins amb els seus rius.

L'estudi ha servit per identificar la posició de la qual es parteix i els objectius cap als quals es vol tendir, va explicar Ignasi Rodríguez, professor de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua de la UdG. El següent pas serà celebrar reunions de treball entre els tècnics de la universitat i els tècnics municipals, per començar a endegar les actuacions.

LA DATA

2025
és l'any
en què que s'espera assolir els objectius de l'estudi ‘Girona és aigua', elaborat per la Universitat de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona