Medi ambient

El pla hidrològic fa perillar la reintroducció de peixos

El projecte Life Migratoebre constata que la qualitat de l'aigua de l'Ebre és acceptable, però no el cabal ambiental

L'esturió és una de les espècies autòctones amb què es vol repoblar el riu

La qualitat de l'aigua de l'Ebre i de l'hàbitat fluvial és acceptable, segons les dades recollides pel projecte Life Migratoebre durant el 2014 i el 2015. Unes dades que s'han analitzat per determinar la viabilitat de reintroduir peixos autòctons al tram final del riu, que és el principal objectiu del projecte, finançat amb fons europeus i que té un pressupost d'1,5 milions d'euros. De fet, no és la qualitat de l'aigua el que més preocupa els responsables del Life Migratoebre, sinó el volum d'aigua que arriba al tram final. “El que ens fa patir més és el cabal, amb el pla hidrològic de la conca de l'Ebre es pot reduir i això pot ser un problema per a la reintroducció d'espècies com l'esturió”, ha explicat el coordinador científic del Life Migratoebre, Marc Ordeix, en declaracions a l'ACN.

Tot i que la qualitat del tram final de l'Ebre és elevada si es compara amb la d'altres rius europeus, els impulsors del Life Migratoebre (que coordina l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre) sostenen que la reducció de cabals, l'agricultura intensiva i la indústria fan que alguns paràmetres mantinguen nivells per sobre del recomanable. En aquest sentit, les dades fisicoquímiques recollides constaten un nivell de sals, clorurs i components nitrogenats força elevat. Pel que fa al nivell de metalls pesants en peixos a l'embassament de Flix, superen lleugerament els barems desitjables per al consum humà, mentre que els índexs mesurats en els macròfits determinen un nivell excessivament elevat de nutrients als sediments.

De tota manera, els valors no són alarmants i en els pròxims dos anys es farà un seguiment de l'evolució de la qualitat de l'aigua del riu. L'objectiu del projecte finançat amb fons europeus és millorar la connectivitat ecològica de l'Ebre i permetre que espècies com ara l'esturió, la saboga, l'anguila i la llamprea tornen al riu. Així, s'habilitaran rampes i ascensors per a peixos per facilitar-los que superen els obstacles que comporten les preses i els assuts.

El finançament europeu a projectes ambientals a l'Ebre és un dels temes que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va exposar a la delegació d'eurodiputats que a principi de mes van visitar el Delta per avaluar l'impacte del pla hidrològic. El Delta ha rebut els últims anys uns 20 milions d'euros d'Europa per al finançament de projectes.

LA XIFRA

1,5
milions d'euros
és el pressupost del projecte Life Migratoebre, un 50% del qual es finança amb fons europeus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona