Urbanisme

La ubicació d'un crematori al nou tanatori de Sant Adrià aixeca polseguera

Els detractors del projecte lamenten que la ciutat aculli un altre equipament contaminant

La construcció tirarà endavant un cop tingui els permisos

El projecte de construcció del tanatori de Sant Adrià de Besòs, que inclourà un forn crematori, havia passat sense soroll diferents tràmits a l'Ajuntament del municipi i al Consell Comarcal de Barcelonès. L'any passat, la societat Tanatori del Litoral va adquirir en subhasta a totes dues administracions uns terrenys de 10.000 m² al barri de la Catalana, a tocar de la ronda Litoral, per tirar endavant el projecte. A hores d'ara, la societat ja ha presentat a l'Ajuntament l'expedient ambiental i el projecte bàsic per construir el tanatori i està en espera d'obtenir la llicència d'obres i l'ambiental per poder començar la construcció.

El fet que el projecte inclogui un forn crematori ha generat un moviment d'oposició ciutadana que, els darrers mesos, ha aconseguit sumar prop de 2.000 signatures de rebuig i que té el suport de forces amb representació municipal que durant el mandat anterior eren fora del ple, com ara ERC, Sant Adrià en Comú i MES.

La plataforma Stop Crematori SAB argumenta que la ciutat ja té un nivell de contaminació prou elevat per haver de sumar-hi un crematori que pot afectar la salut dels veïns dels barris propers. Aida Ruiz, integrant de la plataforma, assegura que diverses persones amb malalties com ara la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica s'han posat en contacte amb ells per conèixer els detalls del projecte i lamenten la falta d'informació al llarg de tot el procés de tramitació. “Aquest Ajuntament suspèn en participació”, manté Ruiz, que assegura que mantindran la mobilització per aturar el crematori, que té el suport explícit d'ERC i SAEC.

L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, explica que està disposat a reunir-se amb ells i donar-los tots els detalls del projecte i recorda que l'administració amb competències per controlar la qualitat de l'aire i emetre els informes necessaris és la Generalitat. “No podem aturar un projecte que reuneix tots els requisits”, manté l'alcalde, que hi afegeix que el tanatori és un equipament “necessari” que també donarà servei a veïns de fora de la ciutat, ja que la capacitat projectada està per sobre de la demanda que genera Sant Adrià.

LA XIFRA

6,1
milions d'euros
va pagar la societat Tanatori del Litoral pels terrenys on es construirà l'equipament.

“Massa tard” per consultar veïns

El crematori va centrar el debat més agre del darrer ple municipal de Sant Adrià arran d'una moció presentada pel grup municipal de MES, que proposava fer una consulta ciutadana vinculant sobre la construcció del crematori. Els impulsors de la moció es van quedar sols defensant-la i no van aconseguir el suport de cap grup municipal, ni tan sols dels que s'oposen al tanatori. PSC, C's, ICV-EUiA i CiU hi van votar en contra, mentre que ERC, SAEC i PP es van abstenir. La raó és que, a hores d'ara, l'opinió dels ciutadans no podria fer canviar el projecte i proposar una votació seria “aixecar falses expectatives”. Es dóna el cas que Isabel Marcuello, la regidora de MES que va presentar la moció, havia estat regidora del PSC i responsable municipal de participació ciutadana el darrer mandat i en aquell moment va votar a favor del projecte del tanatori en tots els tràmits que van passar pel ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona