Medi ambient

El pla urbanístic del delta del Llobregat arriba als jutjats

Entitats ecologistes i partits polítics asseguren que la creació de cinc nous sectors econòmics tindrà un gran impacte en el medi

Els denunciants temen que es perdi sòl d'equipaments en favor dels promotors privats

L'entitat ecologista Depana, amb el suport de partits polítics com ERC, Podem i CUP i entitats del Baix Llobregat, ha presentat un contenció administratiu contra la Generalitat pel pla director urbanístic (PDU) del delta del Llobregat perquè consideren que tindrà un gran impacte sobre el medi ambient i implicarà la pèrdua de sòl d'equipaments en favor de pisos, oficines i hotels. El col·lectiu ha rebatejat el PDU com a Eurovegas-2, ja que considera que el pla urbanístic és una compensació als municipis després que el promotor del fallit Eurovegas decidís apostar per Madrid per promoure el complex de casinos i hotels. “Quan va anar-se'n Eurovegas els ajuntaments afectats van reclamar al govern alguna actuació generadora d'activitat econòmica que va desembocar en aquest PDU”, assegura José Garcia, portaveu de Depana.

El contenciós administratiu, interposat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, demana que s'anul·li el PDU “perquè afecta zones sensibles ambientalment, com part del parc agrari, zona agrícola protegida i zones sensibles per a les aus”, explica l'advocat Francesc Espinal. “També implica canvis de nombroses zones d'equipaments a usos privatius, com sòl industrial i urbà”, diu Espinal, que hi afegeix que la demanda qüestiona l'impacte paisatgístic del pla a la façana de Sant Boi més propera al delta per la construcció de blocs de vuit plantes. La demanda arriba un cop esgotada la via administrativa, ja que el projecte està aprovat sense les al·legacions dels ecologistes.

Aquests lamenten l'impacte que tindrà el PDU sobre les reserves naturals del Remolar-Filipines, àrees de vital importància per a les aus, i també sobre els connectors ecològics del delta amb el parc del Garraf. Qüestionen que una zona natural com Can Sabadell, a Viladecans, “es vulgui lligar a serveis aeroportuaris”, segons Garcia, que afirma que el pla promouria l'especulació immobiliària a la zona entre la C-31 i el litoral de Viladecans. Pel que fa als equipaments, la plataforma calcula que es perdran 175 hectàrees, mentre que el guany de sòl industrial, comercial i hoteler serà de 162 hectàrees –el pla abasta 702 hectàrees.

Els ajuntaments de Gavà, Viladecans i Sant Boi veuen de bon ull la creació de cinc zones on es podran desenvolupar nous sectors econòmics per la generació de feina que pot representar, mentre que el govern defensa que el pla servirà per reordenar un territori amb zones fora d'ordenament i per enriquir amb 540 hectàrees el parc agrari i les zones naturals.

LA FRASE

El PDU tindrà una afectació significativa sobre àrees naturals i la Generalitat no ha escoltat
José García
Portaveu de Depana

Els accessos al port, sense DIA

Rosa M. Bravo

Les obres d'accés al port, que no s'han començat a executar, no tenen estudi d'impacte ambiental perquè la declaració d'impacte ambiental (DIA) va caducar el 2013 i la seva pròrroga, el 2015. Així ho assegura l'entitat ecologista Depana, que considera que això posa en evidència “el menyspreable tractament que s'ha donat a aquest entorn natural durant els últims 20 anys”.

Depana recorda que el pla Delta, que data del 1994, ha tingut diversos entrebancs derivats d'incompliments en matèria mediambiental. La Pota Sud es va haver d'aturar per manca d'avaluació d'impacte ambiental. Un sentència del Tribunal Suprem va decretar que el desviament del riu Llobregat era il·legal, però la sentència va arribar quan l'obra estava pràcticament acabada. “Una de les obres amb més impacte sobre les zones humides, la nova terminal T1, també va ser executada sense avaluació ambiental”, afirmen els ecologistes, que hi afegeixen que es va construir un pàrquing per a taxis “en plena Xarxa Natura 2000, sense cap tipus de llicència ambiental”. Pel que fa als accessos al port, Depana alerta que l'estudi d'impacte ambiental està basat en informacions recollides fa dotze anys. “En un territori i un hàbitat com són els aiguamolls, extremament dinàmics, les administracions usen estudis obsolets, realitzats abans del desviament del riu”, diuen, fet pel qual s'haurien d'actualitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia