Infraestructures

El camí d'Espolla a Banyuls ja és carretera de la Diputació

El camí forestal, asfaltat pel municipi als anys 2000, s'ha convertit en una transitada carretera transfronterera

La Diputació invertirà 365.648 euros en obres per condicionar el vial

Fa anys que aquest pas transfronterer està asfaltat i que hi passen cotxes, però en sentit estricte continuava sent el camí d'Espolla al coll de Banyuls. Ara, però, passa a ser una carretera de la Diputació de Girona, ja que els dos municipis pels quals transcorre aquest vial, Espolla i Rabós, n'han cedit la titularitat. La Diputació invertirà 365.648 euros en obres de condicionament de la via, especialment al tram més proper a Espolla, que és el més estret.

De fet, Carles Lagresa, alcalde d'Espolla, explica que l'Ajuntament ja va impulsar la sol·licitud perquè es traspassés aquesta carretera l'any 2008.

Pas fronterer transitat

“És la millor solució, perquè era difícil que un petit municipi com el nostre continués fent-se càrrec del manteniment d'aquesta carretera, hi havíem d'intervenir com a mínim un cop a l'any”, diu l'alcalde. El traspàs de titularitat és una manera de reconèixer l'èxit d'aquest pas transfronterer, que es va materialitzar quan, entorn de l'any 2000, el municipi d'Espolla va prendre la iniciativa d'asfaltar aquesta pista forestal. “Avui, després del pas del Pertús i el de Portbou”, és sens dubte la tercera via transfronterera més utilitzada”, confirma Lagresa. La cooperativa, els comerços i restaurants d'Espolla i la zona més propera se'n beneficien, però també el conjunt de la comarca, ja que, tal com recalca l'alcalde, el dia de més trànsit és el dijous, perquè hi passen molts rossellonesos que van al mercat de Figueres. A l'altra banda de la frontera també s'adequa la carretera que va ser malmesa per les pluges de la tardor.

En l'últim ple de la Diputació, a més d'aprovar les obres, s'ha renovat el conveni de cessió de titularitat aprovat el desembre del 2015 entre els ajuntament i la Diputació, incorporant en la tramitació el Consell Comarcal per una qüestió tècnica: la presència d'unes canonades d'aigua que seran afectades per les obres.

LA XIFRA

7,9
quilòmetres.
És la longitud d'aquesta carretera entre el nucli d'Espolla i el pas fronterer del coll de Banyuls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia