Infraestructures i serveis

societat

El preu de l'aigua baixarà un 2,4% a l'àrea metropolitana

L'AMB frena una altra pujada de la factura i abaratirà el subministrament entre 30 i 80 cèntims al mes per família

Es redueix en cinc milions el cànon a la concessionària per fer factible la rebaixa

El preu del subministrament de l'aigua baixarà un 2,39% de mitjana per a tres milions de consumidors de l'àrea metropolitana de Barcelona a partir del setembre. Una reducció que es produirà amb la probable aprovació de la mesura proposada pel govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), format pel PSC, ERC i Entesa pel Progrés Municipal, que inclou Barcelona en Comú. Més enllà de la reducció percentual, la rebaixa té un impacte relatiu en la factura dels particulars, ja que es preveu una mitjana d'estalvi de 30 cèntims mensuals per família, segons algunes estimacions, tot i que les fonts oficials de l'AMB ho situen en 10 euros l'any per família.

La rebaixa de la tarifa de l'aigua, la va anunciar ahir la vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, Janet Sanz. Per Sanz, la mesura, que afectarà vint municipis de la regió metropolitana amb un total d'1,5 milions de comptadors d'aigua, “trenca la dinàmica d'augments continuats de la tarifa” dels darrers anys. Una dinàmica a l'alça que l'empresa concessionària volia mantenir, segons el també vicepresident de l'AMB, Eloi Badia. La concessionària, una societat mixta denominada Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (Abemcia), participada en un 70% per Agbar, un 15% per Criteria i un 15% per la mateixa AMB, havia plantejat una pujada de la tarifa del subministrament d'un 1,6%. La reducció de tarifes s'ha aconseguit revisant a la baixa les condicions financeres sobre les quals opera la concessionària Abemcia, d'acord amb l'evolució decreixent dels tipus d'interès. Igualment, s'ha reduït en cinc milions d'euros el cànon concessionari, concretament de 20 a 15 milions.

Tramitació

L'AMB portarà a votació aquesta rebaixa en el proper Consell Metropolità del 26 de juliol, que després haurà de ser ratificada per la Comissió de Preus de Catalunya.

Janet Sanz va defensar ahir que un dels objectius del govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona és que l'aigua “no pot ser interpretada com una mercaderia”, sinó com “un dret humà”. La vicepresidenta de l'AMB va assegurar que calia rebaixar la tarifa de l'aigua que paguen els tres milions d'usuaris de la regió, després que, segons va dir, els preus hagin augmentat un 85% en deu anys.

Encara que hi ha algunes variacions per municipis, el rebut de l'aigua està format per diversos conceptes: el càrrec corresponent al subministrament d'aigua (sol suposar més del 40% del total), la part del cànon de l'aigua, la de les taxes (clavegueram i taxa metropolitana del tractament de residus municipals) i l'IVA.

La part sobre la qual es planteja la rebaixa és la primera, la corresponent al subministrament d'aigua, que al seu torn està formada per una quota de servei, amb la qual se sufraguen els costos del servei, i per una altra vinculada al consum d'aigua; és a dir, que com més metres cúbics d'aigua es consumeixen, més es paga. Eloi Badia no va precisar en quina part lligada al subministrament d'aigua es produirà la rebaixa, si en la quota de servei o bé la lligada al consum, encara que preveu que hauria de ser més aviat en l'últim concepte.

La proposta tarifària ha tingut al·legacions d'ajuntaments i de l'Agència Catalana de l'Aigua. L'ACA sol·licita que se separin els costos de l'aigua en funció de si corresponen a la part alta o baixa del cicle de distribució, i alguns municipis reclamen que el rebut de l'aigua tingui consideració de taxa i no de tarifa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona