Infraestructures i serveis

oci

seguretat a les platges

El 30% de les platges no tenen servei de salvament

És la comarca de Barcelona amb més percentatge de vigilància a la costa

El 26% de platges de la demarcació han obtingut la bandera blava

Tres de cada deu platges de Barcelona no disposen de servei d'auxili ni salvament. Segons dades del Ministeri de Medi Ambient, de les 112 platges que hi ha a la demarcació només en 79 (un 70%) hi ha equips de rescat. A les 33 restants –el 30 %– no hi ha vigilància.

El percentatge més alt de seguretat es registra al Baix Llobregat, on deu de les onze platges tenen habilitats serveis d'emergència (91%). En canvi, a la resta de comarques barcelonines la xifra es redueix de manera substancial.

Al Barcelonès, el percentatge d'equips de rescat a la sorra és del 86%. Encara n'hi ha menys a les costes del Garraf: en 8 de les 28 platges que hi ha a la comarca –el 29% del total– no hi ha cap equip de salvament.

En tot cas, la zona marítima amb menys vigilància de tota la demarcació es concentra a la costa del Maresme. Segons el registre del govern espanyol, gairebé el 40% de les platges maresmenques no tenen socorristes durant la temporada estival.

És força habitual que a les cales o les platges més petites –com les que hi ha al Maresme– no hi hagi servei d'auxili ni salvament. El risc d'accident en aquestes zones és inferior al de les platges més grans i concorregudes, i les administracions, que han d'optimitzar els recursos econòmics, prefereixen blindar la vigilància als espais amb més risc.

Molt de lloc per aparcar

Pel que fa a les possibilitats d'aparcament en zones relativament properes a la costa, la classificació varia lleugerament. En aquest cas, el Garraf ocupa el lideratge, ja que disposa de places d'estacionament en el 82% de platges. Altra vegada, el segon lloc és per al Barcelonès, que disposa de zones d'aparcament en el 81% de la seva façana marítima.

El tercer lloc és per al Maresme (65%), i el quart, per al Baix Llobregat (64%). El registre estatal de platges –que es pot consultar a través de la web o l'aplicació per a telèfons mòbils i tauletes del Ministeri– no distingeix si les zones d'aparcament són gratuïtes o de pagament, però en canvi sí que es pot saber si estan vigilades.

Una altra dada que es pot trobar en aquest registre són les banderes blaves que ha obtingut la demarcació aquest estiu. En total, només el 26% de les platges barcelonines (29 en total) han aconseguit aquest distintiu de qualitat, una xifra sensiblement inferior a les obtingudes, per exemple, a la costa de Tarragona (35%).

El Barcelonès és la comarca que més banderes ha obtingut (11), seguit del Maresme (10), el Garraf (6) i el Baix Llobregat (2). Proporcionalment, a més, el Barcelonès també és la comarca que obté els millors resultats, ja que 11 de les seves 21 platges han obtingut la bandera blava. A l'altre cantó de la balança hi ha el Maresme, on només 10 de les seves 52 platges han estat distingides aquest estiu amb aquest reconegut segell de qualitat.

LA XIFRA

33
platges
de la demarcació de Barcelona són les que no disposen de serveis d'auxili i salvament en cas d'emergència.

LA DATA

11.09.2016
és el dia
en què s'acaba la temporada de platges en la majoria de poblacions de Catalunya.

Hi ha menys vigilància a la costa de Tarragona

A la costa tarragonina hi ha 122 platges repartides entre les comarques del Baix Penedès, Tarragonès, Baix Camp, Baix Ebre i Montsià. D'aquestes, el 51% disposen de servei d'auxili i salvament, gairebé vint punts percentuals menys que els de la façana marítima de Barcelona.

Proporcionalment, el Baix Penedès és la comarca amb més platges vigilades (8 de 8, el 100%). A continuació hi ha el Tarragonès (75%), el Baix Camp (56%), el Baix Ebre i el Montsià (28%).

Pel que fa a les zones d'aparcament, la classificació varia lleugerament. El Baix Penedès repeteix lideratge, amb places d'estacionament en el 100% de les platges. Però en aquest cas, el segon lloc és per al Baix Ebre, que disposa de zones d'aparcament en un 97% de la seva costa. El tercer lloc és per al Montsià (94%), el quart, per al Tarragonès (75%) i el cinquè, per al Baix Camp (60%).

En relació amb les banderes blaves, la demarcació de Tarragona guanya clarament la de Barcelona. En total, el 35% de les seves platges (43 en total) han obtingut el distintiu de qualitat. El Tarragonès és la comarca que més n'ha aconseguit (14).

En total, a tot Catalunya hi ha 405 platges, segons dades del registre del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Més del 42% són a les comarques de la costa gironina (171). A Tarragona se n'hi concentren el 30%. I el 27% restant són a la façana marítima de la demarcació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona