El menorquí Joan Pons guanya el XXI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira

Bromera també premia el lingüista Abelard Saragossà i el poeta Antoni Prats

L'atractiu de la dotació dels premis –82.000 euros en global– i una reputació cada vegada més consolidada, han confirmat els Ciutat d'Alzira, convocats per l'editorial Bromera, com una de les grans fites culturals del País Valencià. Vora 900 persones del món de la política, la cultura, l'educació i l'economia valenciana es van aplegar ahir a la nit en el sopar del lliurament dels guardons, als quals s'hi havien presentat 115 originals en total.

El XXI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira –dotat amb 18.000 euros– va ser per a l'escriptor Joan Pons, per La casa de gel. En aquesta obra es narra la «rebel·lió» del protagonista, que durant l'escriptura d'una novel·la que transcorre paral·lela a l'amor que sent per una seductora peixatera, investiga el terrible secret que ha turmentat el seu pare, un veterà de la divisió blava que, de tornada a Menorca, va construir una simbòlica casa de gel per protegir la seua dona i el seu fill dels fets que va protagonitzar a la Mola, durant les darreries de la Guerra Civil. «El missatge és clar pel que fa a la memòria històrica: s'ha de conèixer el passat i lluitar contra els constructors de la casa de gel que pretenen protegir-nos de la veritat», va declarar Pons.

El premi de poesia el va guanyar el valencià Antoni Prats, amb La joia. El d'assaig va correspondre a l'obra El valencià de Bernat i Baldoví: del passat al futur. Ideologia i tast lèxic, d'Abelard Sagarossà; i el de divulgació científica va ser per a l'asturià Amador Menéndez per Una revolución en miniatura. Nanotecnología y disciplinas convergentes. Els guanyadors de les altres modalitats ja s'havien fet públics anteriorment. Piti Español va guanyar el de teatre per Mans quietes!; M. Carme Roca el de novel·la juvenil per Fantasfrizy, i Pep Castellano el de novel·la infantil amb l'obra Bernat, un científic enamorat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.