El govern preveu aprovar avui la llei de vegueries i la de l'àrea metropolitana de Barcelona

La reunió de l'executiu català d'avui dimarts podria servir per desencallar la llei de vegueries i la de l'àrea metropolitana de Barcelona després que el president de la Generalitat, José Montilla, tanqués la polèmica que havia aixecat l'anunci de la seva aprovació la primera setmana de gener –pel dia 5– en afirmar que seria ell qui donaria l'ordre de dur-la al Consell Executiu quan estigués prou «madura». Aquest moment hauria arribat després que en els últims dies hi hagi hagut diferents reunions a alt nivell entre els principals líders del tripartit i que el conseller responsable de la redacció de la llei –de Governació–, el republicà Jordi Ausàs, hagi intensificat també els seus contactes al territori.

El mateix Ausàs havia anunciat a finals de l'any passat la intenció de dur l'avantprojecte de llei al Consell Executiu a principi de gener, entre altres raons perquè, en cas contrari i amb les eleccions al cap d'un any, hi havia el risc que no pogués acabar la seva tramitació al Parlament de Catalunya. L'anunci, però, va obrir una veritable guerra territorial entre els partidaris de tirar endavant ja el projecte i els seus detractors.

Els fronts de l'incendi van afectar bàsicament el PSC. S'hi van mostrar contraris el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros –en pugna amb el de Reus, el també socialista Lluís Miquel Pérez, per la capitalitat i el nom de la vegueria tarragonina–. A més, però, càrrecs socialistes territorials de les Terres de l'Ebre i el Pirineu reclamaven celeritat i que l'avantprojecte s'aprovés tal com el defensava Ausàs. El conseller de Governació va haver d'aclarir, enmig de la polèmica, que les capitals de les futures vegueries les marcarà el govern. Ausàs havia mantingut les últimes setmanes que la llei s'aprovaria «aviat».

EL PROTAGONISTA

JORDI AUSÀS
conseller de governació
Preveia aprovar la normativa el 5 de gener passat, però Montilla va decidir ajornar-la fins que estigués madura després dels conflictes territorials oberts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.