plaça major

Els joves i les relacions internacionals

Viure una experiència així possibilita el sentiment d'unió entre nacions

Un intercanvi juvenil és una bona manera d'afavorir l'entesa mútua i les relacions internacionals entre joves de diferents països europeus. I així quedà palès en els dos intercanvis internacionals que van dur a terme en nom de la FCACU joves de les associacions Unesco de Girona i Tortosa a Porto l'estiu passat i joves de Girona amb joves d'Albi (Migdia-Pirineus), la setmana del 6 al 12 d'abril d'enguany. El primer, impulsat pel Club Unesco de Porto, tenia com a eix temàtic els jocs tradicionals i hi van participar 54 joves de deu països europeus: Portugal, Catalunya, República Txeca, Sèrbia, Estònia, Letònia, Eslovènia, Turquia, Rússia i Romania. Els jocs tradicionals van esdevenir un fet cohesionador i van posar en valor un patrimoni intangible que cal conservar. Les activitats i les visites culturals van afavorir el coneixement de l'entorn i del patrimoni històric i van potenciar les relacions entre el jovent de totes les procedències.

El segon intercanvi va ser organitzat per la Maison de la Culture et des Jeunes d'Albi i els Amics de la Unesco de Girona, i la Comissió Europea el va finançar. Es pretenia sensibilitzar els joves sobre la diversitat cultural europea, reforçar els llaços d'agermanament i ponts de diàleg de les dues ciutats i les seves regions, aconseguir-ne un efecte multiplicador i fer especial èmfasi en la qüestió lingüística mitjançant l'ús de llengües romàniques –català, castellà, occità i francès– a l'hora de comunicar-se entre ells. L'intercanvi va tenir una setmana de durada i el programa va ser molt complet, amb tallers d'arts plàstiques, teatre, dansa, música i vídeo, visites culturals i excursions en què els joves van participar activament tot consolidant els lligams d'amistat entre els uns i els altres. L'experiència va incrementar la curiositat dels nostres joves, així com les ganes de descobrir altres contextos socials i culturals i, encara més, va aportar un valor afegit a la seva educació mitjançant un aprenentatge en positiu a través d'activitats d'oci i culturals. El fet de tenir l'oportunitat de viure una experiència així possibilita el sentiment d'unió entre diverses nacions, la visió de la diferència com a font de riquesa i, en definitiva, ajuda a donar suport al treball que joves de diferents llocs duen a terme per tal de millorar el món en el qual vivim.

(*) Amics de la Unesco de Tortosa i de Girona-FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.